Boutje

van de rommelberg

Boutje woont met zijn vader bij de rommelberg. Dat is een torenhoge stapel van allemaal oude spullen: stoelen, stofzuigers, koelkasten, speelgoed en nog veel en veel meer. Wat een rommel, denken de meeste mensen. Maar Boutje vindt dat een paradijs, want hij is de knutselkoning. Hij kan alles verzinnen én maken, ook dingen die nog niet bestaan. Als hij op een dag tussen de rommel een gouden beeldje vindt, beginnen de problemen. Maar ook de avonturen! 

Ed is een lieve vader die van Boutje houdt. Hun huis is dan misschien niet sjiek en groot, maar wel erg gezellig en ze nemen het lekker mee naar waar ze maar willen. Boutje en Ed hebben niet meer nodig dan mekaar. Andere mensen hebben grote huizen vol met dure spullen. Maar wat heb je daar dan aan? Als ze, nadat ze hun huis moeten verplaatsen, een nieuwe plek vinden naast de rommelberg, kan Boutje zijn geluk niet op! Met al die afgedankte spullen kan hij nieuwe spullen maken. Samen met Ed wordt dit zijn nieuwe thuis! Dat is toch alles dat je nodig hebt, niet? Jammer genoeg beslist de boze echte wereld daar anders over. Ed wordt valselijk beschuldigd van diefstal. De politie neemt hem mee naar de gevangenis. Boutje blijft alleen achter. Wat moet hij nu doen? Gelukkig krijgt hij hulp van Sisi, een meisje met een zeer toepasselijke naam. Zij weet hoe Boutje zijn creativiteit kan gebruiken om eerst zichzelf en daarna Ed te redden.

De schrijfstijl van Oldenhave, het helwitte papier, het gebruikte lettertype en de rustige bladspiegel maken het een vlot leesbaar geheel. De kleurrijke illustraties van Rick de Haas in stripstijl variëren van paginagroot tot kleine kanttekening. Ze zijn op bijna elke pagina terug te vinden en maken er een vrolijk geheel van. Boutjes ontwerpen zijn erg leuk en zullen de creatievelingen onder de lezertjes misschien wel aan het knutselen zetten.

Boutjes avontuur steekt ook nog eens vol waardevolle lessen: mensen verdienen een tweede kans, afgaan op vooroordelen is fout, veel spullen hebben is niet belangrijk. Het is wél belangrijk dat je iemand hebt die van je houdt, dat er iemand in jou gelooft en dat je samen met de hulp van vrienden heel veel kan bereiken. Als 'moraal van het verhaal' kan dat wel tellen, niet?

Een fantasierijk holderdebolder-verhaal vol spanning, emotie en vriendschap. Een mooi voorleesboek voor een publiek vanaf 6 à 7 jaar, of voor flinke lezers vanaf 8 à 9 jaar.