Botje

In 'Botje' leren we Bibi kennen, een meisje wiens vader een breiwinkel bezit. Bibi is hier niet altijd honderd procent gelukkig om, maar neemt het voor lief. Op een dag komt in de winkel een vreemd pakketje toe. Voor één keer bevat het geen wol voor haar vader, maar is het voor Bibi zelf. Plots krijgt haar aanvankelijk saaie vakantie een totaal andere wending: in het pakketje zit een echte robot! Botje de robot houdt van olijfolie en voetballen, kortom een ideaal speelkameraadje. Al snel wordt duidelijk dat Botje niet zomaar bij Bibi beland is, ze moet haar beschermen tegen mensen met kwade bedoelingen. Gaandeweg ontdekt ze meer over de robot en hoe ze gemaakt is en vooral door wie.
Een grappig (vooral door het personage van de vader) en avontuurlijk boek vol gekke wendingen. Ook zeer geschikt om voor te lezen vanaf zes jaar. Het voorlezen zelf wordt ook gepromoot, want Botje zelf is er dol op.
Janneke Schotveld is vooral bekend omwille van haar reeks rond Superjuffie. Omdat een aantal van haar boeken toch het niveau van de gemiddelde 'veelschrijver' overstijgt, is het jammer dat de uitgave dit niet doet. De boeken zien er goedkoop en druk uit en dat ligt niet aan de illustraties. Op deze manier neigt de schrijfster naar de serie 'Hoe overleef ik' en consorten, jammer dat ze niet de waardering krijgt die ze (meestal) verdient.