Bombaaj
Bombaaj is een speels, jong hondje. Hij woont samen met z'n oude baasje Serafin in een Spaans dorpje. Op een dag komt de tienjarige Ana in hetzelfde dorp wonen. Ana heeft onmiddellijk veel aandacht voor Bombaaj en ze worden vriendjes. Het meisje is verdrietig sinds haar vader het gezin heeft verlaten. Serafin besluit Ana’s vader op te sporen en neemt Ana en Bombaaj mee op een lange autoreis naar Madrid.
Het verhaal wordt volledig verteld vanuit het standpunt van Bombaaj. Het is een originele uitvalshoek. Het hondje begrijpt niet altijd wat Ana of Serafin doen. In dat geval geeft Bombaaj zelf uitleg die soms kinderachtig overkomt. (vakantie betekent dat kinderen niet naar school gaan; er waren kleine dingetjes-ze heten schelpen; Ana zat op haar bed een spelletje te doen, want dat is nu wat ze een 'spelletje' noemen wat zij toen deed). Maar daarnaast voelt hij de emoties van mensen en hoe ze zich voelen extra goed aan. (Meisjes willen wel met jongens praten. Meestal doen ze alsof van niet, maar ze willen het heel graag). Op een bepaalde manier kan hij de personages aanmoedigen om te doen wat van hen verwacht wordt. Op een grappige manier wordt de reis naar Madrid en de zoektocht naar Ana's vader verteld.
Het verhaal is nogal voorspelbaar. Het duurt lang eer het op gang komt. De taal is eerder poëtisch (als de baas lacht, gaan z'n mondhoeken een ietsje omhoog. Maar als je dat niet ziet, weet je het toch. Want altijd als hij lacht komt er een sliertje zoetige en ook pittige geur van hem los.) De keuze om het verhaal te vertellen vanuit het perspectief van een hond is origineel en herkenbaar. Veel kinderen houden van huisdieren en voelen zich er meer toe verbonden dan tot andere mensen. Een huisdier voelt eveneens verdriet, blijdschap, angst ... aan. De auteur geeft veel aandacht aan al deze verschillende emoties. Dat is de meerwaarde van het boek en zal kinderen aanspreken.
Dit boek werd voor het eerst uitgegeven in 1995 ter gelegenheid van de kinderboekenweek. Het verhaal wordt nu opnieuw uitgebracht in een mooi, verzorgd formaat met prachtige illustraties van Sanne te Loo. Het is zeker de heruitgave waard.