Body Switch

In ‘Body Switch’ raakt de zeventienjarige Joachim in de ban van een boek dat hij op de rommelmarkt kocht. Het is een soort handleiding dat leert hoe je uit je lichaam kunt treden. Joachim experimenteert wat met de beschreven technieken en stelt tot zijn stomme verbazing vast dat ze inderdaad blijken te werken. De nieuwe vaardigheden die hij op deze manier opdoet, komen hem meteen ook goed van pas. Zwevend als een geest door de lucht ontdekt hij dat Vancraynest, de onmogelijke surveillant van zijn school, een regelmatige bezoeker is van een erotische bar. Het wordt een obsessie voor Joachim om Vancraynest te ontmaskeren. Al gauw ontdekt hij dat in de erotische bar die Vancraynest frequenteert niet alleen onschuldig vertier is te vinden, maar dat er allerlei onfrisse praktijken bedreven worden. Bovendien ondervindt Joachim dat het helemaal niet ongevaarlijk is om los te komen van je lichaam. Gelukkig is er nog Sarah, een nieuw meisje op school met wie Joachim het goed kan vinden. Zij staat haar vriend met raad en daad bij en moet hem zelfs uit een bijzonder netelige situatie redden. ‘Body Switch’ is een spannend verhaal met veel vaart geschreven zoals dat bij Patrick Lagrou meestal het geval is, maar tegelijk is het vrij ongeloofwaardig. Aanvankelijk lukt het wel om mee in het verhaal te stappen, maar vooral de ontknoping is vergezocht. Ook de karaktertekening van de personages is niet bijzonder realistisch en het strikte regime op de school van Joachim en Sarah is haast karikaturaal te noemen. Vancraynest – door de leerlingen bedacht met de bijnaam Kraaimest – lijkt wel een broertje van Argus Vilder, de sullige, maar sadistische schoolconciërge van Zweinstein in de Harry- Potterboeken. Lagrou wil zijn boodschap vooral heel duidelijk overbrengen, maar moet daardoor wel aan subtiliteit inboeten. Ook het feit dat hij zijn hoofdpersonage de naam Joachim Stiller heeft meegegeven, een niet mis te verstane verwijzing naar de magisch-realistische roman ‘De komst van Joachim Stiller’ van Hubert Lampo, is niet echt geraffineerd te noemen.