Blitz! Troep in de ruimte

Blitz en zijn vogeltje Priet genieten van de rust op bol Nul wanneer er plots een hele hoop troep voorbij komt zweven. Waar komt al die rommel toch vandaan? Priet ziet er meteen een aantal voorwerpen tussen die hij wel leuk vindt. Blitz daarentegen wordt er boos om. Hoe komt die troep daar toch? Dan ziet Priet een speelding en voor Blitz het doorheeft, zit Priet erop. Priet zweeft samen met het speelding steeds verder weg van bol Nul. Maar wat moet Blitz nu zonder Priet? Zal hij Priet ooit nog terugvinden tussen al die troep in de ruimte?

In het derde boek over Blitz en zijn vogeltje Priet gaat het over al het afval dat rondzwerft rond bol Nul. De mensen die op de aarde leven, maken te veel afval en dumpen dat in de ruimte. Blitz vindt dat jammer, maar er zijn ook andere ruimtebewoners die iets nuttigs proberen te doen met al die troep. Er zijn er die er kunstwerken van maken, er zijn er die oude spullen herstellen en ze hergebruiken en er zijn dan nog de ratten ... Kortom, het is een verhaal dat kinderen ervan bewust wil maken dat we met z'n allen afval moeten voorkomen of er tenminste iets nuttigs mee moeten doen. 

De tekst is toegankelijk voor moeilijke lezers, ook voor dyslectici, dankzij een aangepast lettertype. Het verhaal is spannend en leuk voor kinderen van ongeveer acht jaar. Er komen veel illustraties in voor. Op elke bladzijde is er wel iets te zien. Dat motiveert moeilijke en/of beginnende lezers om voor het boek te kiezen. De illustraties lijken soms wel op collages wat een leuk effect geeft. Ik vind dit nieuwe verhaal van Blitz en Priet weer een aanwinst voor de boekenkast van elke (klas)bib. Een boek dat voor iedereen makkelijk leesbaar is met een leuk én spannend verhaal bovendien. Knap gedaan dus! Ik ben en blijf fan.