Blitz !

Een gek drankje

Blitz en Priet wonen op bol Nul. Blitz is ziek en hij voelt zich ellendig. Zijn vriend, het vogeltje Priet, vliegt in de ruimte op zoek naar hulp. Hij komt terecht op een andere bol met ijs en ontmoet er Flutsie; zij maakt snel een drankje voor Blitz. Alleen gebeurt er iets vreemds met Blitz: wanneer hij het drankje op heeft, wordt hij steeds kleiner. Ze besluiten hulp te zoeken bij hun vrienden, Rob en Moes op de bol aarde. Ze verschuilen Blitz op hun kamer, maar wanneer hij even op het dakterras kuiert, wordt hij gezien vanop de markt. De mensen kijken hem verschrikt aan, ze aanzien hem voor een monster en achtervolgen hem. Zijn vrienden verstoppen hem op de boerderij van hun oom. Geleidelijk krijgt Blitz zijn gewone gestalte terug en verlangt hij naar zijn kleine bol Nul.

Het is best een lang verhaal, het boek beslaat 159 bladzijden, doch jonge lezertjes zullen geboeid willen verderlezen in dit spannend avontuur van het gekke mannetje Blitz met zijn lange slurf-neus en het schattige vogeltje Priet. Er gebeurt veel, er is veel variatie in het verhaal en de spanning roept de nieuwsgierigheid op om verder te lezen. Er komt ook veel humor aan te pas en de karakters van de verschillende personages zijn mooi uitgediept. De auteur Rian Visser schrijft boeiend, het is knap hoe hij in korte zinnetjes, met eenvoudige woorden, zo levendige beelden kan scheppen. Hij hanteert een expressieve schrijfstijl waarbij de jonge lezer heel goed aanvoelt hoe Blitz en Priet alles beleven. Je geniet ook volop hoe Rian speels met de taal experimenteert. Zoals wanneer hij een konijntje beschrijft: “Snu snu, zegt het diertje. Het hupt wat rond … Het dier praat met hupjes en het beweegt met hupjes”.
De vele prachtige illustraties scheppen een mooi beeld en geven de tekst nog meer elan. Bijna op elke dubbele bladzijde is er een prent die goed inspeelt op de fantasie van de jonge lezer. Zo zal de tekenaar Lars Deltrap duidelijk plezier beleefd hebben met het tekenen van de grappige en gekke uitvindingen van de jongen Moes.

Deze serie is gecreëerd voor kinderen vanaf 7 jaar, met een gemakkelijk leesbaar lettertype, eenvoudig en toch een rijk taalgebruik. De vele plezierige illustraties zijn uitnodigend voor lezertjes die niet zo vlot kunnen lezen. Er is over deze uitgave goed nagedacht. Elk hoofdstuk is genummerd en wordt ingeleid met een korte titel die toch prima de inhoud van het verhaal duidt. De tekst is overzichtelijk opgedeeld in alinea’s, zo kunnen de lezertjes het verhaal goed bijhouden. Het hele boek door voel je een vrolijke en positieve energie, er wordt bij elke hindernis een geschikte oplossing gevonden.

De lay-out is heel verzorgd, mooi gebonden, een stevige kaft eromheen en met heel veel illustraties. Het futuristische verhaal, dat zich in de ruimte afspeelt, zal jonge lezertjes zeker boeien.