Blind date. Verliefd op een vampier

Vijf succesvolle Young Adult bestsellerauteurs werden gebundeld in dit boek met vampierenverhalen. De verhalen zijn gevarieerd maar thema’s als verlangen naar liefde, aantrekkingskracht, het noodlot en anders zijn komen steeds terug.
In ‘Wek me tot leven’ van Alyson Noël maken we kennis met Danika, een meisje dat naar een wel heel speciale kunstacademie gaat. Daar gaat het niet zozeer om de kunst als wel om het veroveren van Danika's ziel. Danika transformeert door de liefde van een vampier zelf in een vampier. Hiermee wordt haar verlangen vervuld, maar zal ze ook vlug merken dat het vampier zijn een ware vloek is.
Hetzelfde thema vinden we terug in ‘Lilith’ van Francesca Lia Block. Lilith is een gothic meisje. Ze is nieuw op school en Paul Michael wordt op slag verliefd op haar. Vurige kussen en moord vloeien naadloos in elkaar over.
In sommige verhalen (‘Zonneschijn’ van Richelle Mead en ‘De jacht’ van Kelley Armstrong) zijn de hoofdpersonages zelf vampier, maar met een erg menselijk voorkomen. Voor tieners is het erg eenvoudig om zich met hen te identificeren. Deze twee verhalen lezen erg gemakkelijk en vertellen vooral vampierenweetjes. Echte actie en spanning ontbreken hier wat. Opvallend is wel dat deze verhalen zich afspelen in een setting die voordien al door de auteurs gecreëerd werd.
Een leuk boek voor liefhebbers van vampierenverhalen. Toch loopt de kwaliteit nogal uiteen: van verhalende weetjes tot hevige emoties die opgeroepen worden. Voor de echte lezers zullen de verhalen te kort zijn. Je krijgt amper de tijd om je in het verhaal in te leven of het is al gedaan. Toch blijft het een originele uitgave, zeker voor jongeren die dit genre pas ontdekken en enkele nieuwe auteurs willen leren kennen.