Black Friday

Dit boek verscheen op het juiste moment. Net wanneer de fatale ontgroening van studentenclub Reuzegom volop in de actualiteit is, komt Maren Stoffels aankloppen met een nieuwe thriller voor young adults.

Het uiterlijk van dit boek is een paradox. De donkere voorpagina geeft weg dat we te maken hebben met een uitermate spannend boek. Op de achterzijde lezen we dat het gaat over een ontgroening. Het boek is met de buitenkant duidelijk gericht op young adults, en niet voor watjes. Wanneer je het openslaat, valt echter op hoe weinig tekst er op een bladzijde staat. Het lettertype is relatief groot en er is relatief veel plaats tussen de regels. Elk deel, elke dag van de ontgroeningsweek, begint met een kinderlijke tekening zoals we die kennen uit graphic novels. Nogal kinderlijk getekend staan hier al wat hints naar de volgende dag. Het verbaasde mij oprecht dat er voor zo’n bladspiegel werd gekozen bij een boek dat gericht is op een ouder publiek.

Het boek las wel heel vlot, en tegen mijn verwachtingen in stoorde de bladspiegel me niet. Het flitsende verhaal neemt je mee in de ontgroeningsweek van Megan en Ris, zo realistisch beschreven dat je de rest van de wereld eventjes vergeet. Dit begint al meteen bij het eerste stukje van het boek: een krantenartikel over een uit de hand gelopen studentendoop. Al staat er niet direct bij dat het om dezelfde ontgroening gaat, een ervaren lezer begrijpt het meteen. Om de spanning op te bouwen lezen we af en toe stukjes uit het politieverhoor van Megan. Daarnaast beleven we ook de ontgroeningsweek door haar ogen en door de ogen van Ris. Dit wisselt elkaar zo snel af dat je je geen minuut verveelt.

De praktijken die worden beschreven zijn gruwelijk. Gelukkig is niet elke studentendoop zo. In die zin hoop ik dat elke lezer zich ervan bewust blijft dat het fictie is. Bovendien heeft Megan ook haar eigen gevecht uit te vechten doordat ze net moest afscheid nemen van haar beste vriendin. Dit verhaal zit er mooi in verweven, en maakt het boek nog net wat dramatischer.

De ontknoping van het boek is verrassend, maar laat je ook achter met het gevoel “dit kan niet”. Benieuwd? Het duurt maar een paar uur om dit spannend tussendoortje uit te lezen.