Bij de beesten af

Het liefdesleven van subdieren

Hoe dieren elkaar liefhebben, zich voortplanten en hoe ze voor hun jongen zorgen, kom je hier allemaal te weten. Deze aantrekkelijke documentatie nodigt je uit om er telkens weer opnieuw in te bladeren. Je valt van de ene verbazing in de andere: hoe bijzonder zit het dierenleven in elkaar! Wist je dat zeepaardjes urenlang om elkaar heen dansen, met hun staarten in elkaar verstrengeld, tot het vrouwtje honderden eitjes in de buidel van het mannetje deponeert? Of dat het vrouwtje bij reuzenpanda’s slechts twee dagen per jaar toenadering zoekt bij het mannetje?

Alle informatie over het liefdesleven, de voortplanting en hoe dieren zorg dragen voor hun kroost,  is helder en boeiend gebracht met een goede dosis humor. De kennis is logisch geordend in duidelijke hoofdstukken. Zo lees je eerst hoe dieren elkaar versieren, hoe ze het met elkaar doen, en wat als de kleintjes komen. Elk onderwerp wordt dan weer met een titeltje ingeleid, zoals “liefdesliedjes” of “iedereen met iedereen”. Elk weetje is helder en eenvoudig uitgelegd, met duidelijke informatie. Het is een kunst om het bondig en toch interessant te brengen. Daarbij sprankelen de vele illustraties van guitigheid, je beleeft er echt plezier aan hoe alles grappig en levendig geïllustreerd is. De tekeningen zijn daarbij informatief en gedetailleerd. Sommige illustraties zijn zo realistisch getekend dat het even wennen is om bijvoorbeeld de geslachtsdelen in detail te bekijken.

Vragen die kinderen bezighouden worden helder en speels uitgelegd. Met zorg en aandacht voor details is dit een prachtige, boeiende en geestig uitgewerkte natuurgids over het liefdesleven bij dieren.