Bij Babushka

Kleine, vrolijke Sasha wil geen klusjes meer van mama en papa. Sasha glipt het huis uit en loopt naar het huis van babushka: bij babushka is het immers altijd leuk. Daar aangekomen helpt Sasha bij het opruimen, taart bakken, de was, babushka's haar kammen ... Wanneer mama en papa bij babushka aankomen, liggen ze moe maar voldaan te slapen op de zetel: klusjes zijn geen klusjes als het bij babushka is.

Dit korte verhaaltje over een kleinkind en oma is vertederend simpel. Klusjes zijn nu eenmaal anders wanneer je ze niet thuis moet doen. En oma's weten echt alles leuk te maken! Het thema van de liefde van een kleinkind voor hun grootouders werkt altijd aanstekelijk. Ook in dit verhaal is het een schot in de roos. Het is grappig hoe kleine Sasha niet ziet dat oma eigenlijk ook gewoon klusjes te doen heeft, maar dat het bij babushka wél leuk is. De illustraties werken dat mee in de hand: ze zijn kleurrijk, vrolijk en soms een beetje chaotisch. Zo geeft de prent op de cover al een goeie hint van de chaos die in babushka's huis heerst. Dat de taart in de oven aanbrandt, is heerlijk giechelen voor zowel voorlezer als luisteraar. Ook Sasha die bijna bedolven wordt onder oma's lange grijze haren, is een fijn samenspel tussen tekst en illustratie. Uiteindelijk doet het er niet toe dat alles een beetje in het honderd loopt: ze hebben het allebei – net als de lezers – naar hun zin.

Studio Sesam wil diversiteit brengen in kinderboeken, zowel in beeld als in woord. Dat doen ze naar goede gewoonte door twee jonge talenten van verschillende achtergronden samen te brengen. Dat is hier goed gelukt: Svetlana Romanova en Julie van Hove brengen een verhaal dat bijzonder herkenbaar is voor jonge kinderen, maar waarbij de verschillende elementen van meerstemmigheid en diversiteit een logische extra vormen. Een fijn boekje met een schattig verhaal.