Bibliotheek der zielen

'Bibliotheek der zielen', het derde deel van de trilogie over de bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine, begint in een station in het hart van Groot-Brittannië. Emma en Jacob speelden er aan het einde van het tweede deel hun overgebleven bijzondere vrienden kwijt. Gelukkig is er nog Addison, de hond, die hen trouw hulp aanreikt waar nodig.
Net zoals in het tweede deel proberen de vrienden hun ymbryne mevrouw Peregrine te bevrijden, ditmaal niet enkel uit het vogellichaam waarin ze gevangen zit. Helaas is er nu een extra hindernis: hun geliefde ymbryne werd gevangen genomen. Ze trekken van het station in Londen naar een akelige buitenwijk, Devil’s Acre, waar ze terecht komen in een dreigende lus. Letterlijk de rand van de maatschappij, donker, grauw en vol gevaar.
Net daar moet dit trio hun krachten bundelen terwijl ze op verschillende manieren tegengewerkt worden. Als lezer word je meegesleept, door Jacob die zijn nieuwe kracht ontdekt en uitzoekt hoe hij deze juist kan inzetten, maar ook door Emma’s twijfels en zorgen. Doorheen de drie verhalen leer je Jacob goed kennen en leef je mee met zijn onmogelijke liefde voor Emma, zijn twijfel of de weg die hij bewandelt wel de enige juiste is. Wil hij nog terug naar huis?
Net als in de andere romans werd ook dit verhaal vervolledigd met prachtige zwart-witfoto’s, geselecteerd uit de collecties van verzamelaars. Het blijft een troef, die op een verrassende manier voor extra sfeer zorgt.
Zoals het een laatste deel van een trilogie betaamt, bevat ook deze roman de nodige spanning en climax. Het einde is ook dit keer weer niet volledig gesloten, ook al wordt de trilogie hier in principe afgerond. Wie weet horen we dus nog van de bijzondere kinderen ...
Waar je bij het begin van het tweede deel nog een beetje kon volgen wat er gebeurde zonder het eerste deel te lezen, wordt dat bij dit laatste deel quasi onmogelijk. Je mist ook de juiste sfeer en de kennis van de personages die broodnodig is bij het volgen van dit verhaal. Het is dus aangeraden om bij het begin te beginnen, het eerste deel is en blijft trouwens de sterkste roman van de drie.