Bezig Beertje vindt een schat

'Bezig Beertje' vindt een schat is een kartonboekje waar weinig bijzonders aan is. Het is het zoveelste boekje dat werkt met prentjes waarvan delen kunnen bewogen worden door het kind zelf. Deze delen zijn, in tegenstelling tot veel andere boekjes, bij dit boekje wel stevig gemaakt. Er is fijne motoriek van het kind vereist om effectief deze delen te bewegen door het groene gaatje te gebruiken zoals aangegeven, maar op zich beweegt de tekening ook als je ze ergens anders vastneemt. En ook op die manier is het moeilijk kapot te krijgen!
Het verhaal is erg cliché en gaat over Bezig Beertje die piraat wordt en een schat vindt. Elke zin in dit boekje begint met “Bezig Beertje, Bezig Beertje …”. Voor de allerkleinsten is deze alliteratie wel leuk. Het verhaal is zeker en vast meer op klank gericht dan op inhoud. Dat merk je ook aan het rijm dat in het verhaal verscholen zit. Doordat de tekst wel duidelijk bij de prenten past en slechts uit acht zinnen bestaat, zal je peuter dit boekje al snel (al dan niet actief) uit het hoofd kennen. En dat is natuurlijk voor veel peuters een criterium om het verhaal “nog een keer!” te willen horen.
Ook de tekeningen zijn op zich niet veel speciaals, maar ze nodigen wel uit om samen met je peuter te bekijken. Ze zijn kleurrijk en bevatten een overzichtelijke hoeveelheid details die je misschien toch niet allemaal van de eerste keer opmerkt. Welke piraat draagt een ooglapje? Waar liggen de schelpjes op het strand? De inventieve voorlezer kan met dit boekje zeker aan de slag.