Ben jij ook op mij?

Een boek over seks, voor kinderen

Over seks praten met kinderen is niet gemakkelijk. Dit boek kan hierbij helpen. Inhoudelijk is het een sterk boek en haalt het verschillende onderwerpen uit de taboesfeer. Zo gaat het onder andere over houden van, lichamelijke verschillen tussen jongens en meisjes, vrijen, masturbatie, homoseksualiteit, een kind maken, het groeien van een baby in de buik, adoptie, samenwonen en seksueel misbruik.
In de eerste plaats is dit boek echter gericht op kinderen uit Nederland. Dit merk je aan de Nederlandse woordenschat. Nederlandse woorden komen voor in heel het boek, maar vooral achteraan bij “de schuttingwoorden en schuine moppen” gebruikt de auteur heel wat woorden die we in Vlaanderen niet kennen (kippenkont, kapotje, berenlul ...). Een pluspunt is dan weer dat er geen moeilijke wetenschappelijke woorden gebruikt worden en ook de illustraties zijn erg kindvriendelijk. Zelfs de wetenschappelijke figuren worden indien mogelijk ludiek gehouden.
Het boek geeft aan seks ook een heel brede betekenis. Seks gaat volgens dit boek niet alleen over vrijen, maar ook onder andere over jezelf goed voelen door over je arm te wrijven en in elkaars ogen te kijken. Hierdoor richt het boek zich tot de ontluikende seksualiteit in elk kind. Het benadrukt van in het begin dat seks niet raar en meestal leuk is. Langs de andere kant geeft het ook duidelijk aan dat het enkel leuk is als iedereen die er bij betrokken is het leuk vindt. Er wordt ook verwezen naar de kinder- en jongerentelefoon in Vlaanderen en Nederland. Jammer genoeg sloop er een foutje in het Vlaamse internetadres.
De afwerking van het boek is erg onverzorgd. Naast het foutje in het internetadres, slopen er vreemde lettertekens in woorden met trema of afkappingsteken. Midden in het boek is een alinea twee keer gedrukt. Hoewel dit inhoudelijk niet veel verandert, geeft het een slordige indruk.