Bekeken

Van Gemert is een Nederlandse veelschrijver, voornamelijk bekend van sportreeksen zoals De Voetbalhelden en de Hockeytweeling. Hij schrijft met “Bekeken” het derde deel binnen de reeks “FC De Madonna’s”. Deze reeks over meisjesvoetbal draait rond de twaalfjarige Myrthe en haar vriendinnen.

Het verhaal is een klassieke whodunit waarin de nadruk ligt op het achterhalen wie naaktfoto’s heeft genomen van de meisjes in de doucheruimte. Deze foto’s duiken nu op via WhatsApp en worden verder rondgestuurd. Myrthe en haar vriendinnen gaan op zoek naar de dader. Op de achtergrond loopt een tweede verhaallijn. Deze gaat over scouts die talenten komen spotten en de kans die de meisjes krijgen om testwedstrijden te spelen voor een andere club.
Het verhaal leest vlot en bevat enkele sterkere voetbaltechnische stukken. Heel fijn voor de echte voetbalfans. Omdat het verhaal zo snel gaat, mist het soms wel wat diepgang. De personages blijven vrij oppervlakkig. Myrthe zelf bijvoorbeeld wordt neergezet als een realistisch persoon die weinig meevoelt met de mensen uit haar omgeving. Wanneer wordt geopperd dat haar beste vriendin Sara misschien de foto’s heeft gemaakt, gaat ze dit direct onderzoeken. Het feit dat ze al lang beste vriendinnen zijn, schuift ze snel onder de mat.
Al bij al een vlot te lezen boek dat iets meer diepgang mocht hebben. Ook mag er volgens mij aan het verspreiden van naaktfoto’s via sociale media net iets meer gewicht worden gegeven. Nu lijkt dit allemaal maar een bijkomstigheid zonder echte gevolgen. Jammer dat de schrijver hier niet meer mee gedaan heeft.