Begin
Hoe we hier zijn gekomen en welke kant we op kunnen. Het verhaal van de mens. Tot dusver.
Oliver Jeffers: ondertussen zoveel meer dan de vader van de krijtjesboeken. Ja, hij zorgt voor knappe prentenboeken voor (meestal) jonge kinderen. Maar ondertussen vindt hij ook vlotjes de weg naar de volwassenen. Niet alleen via (prenten)boeken, maar ook via beeldende kunst, collages, vertellingen, schilderkunst, performance … Wat een multi talent!
Dit Begin is eigenlijk een soort zoektocht waarmee hij bleef worstelen. Dat het je filosofisch tot nadenken aanzet, staat als een paal boven water. Nadenken over vroeger, nu en de toekomst. Waar komen we vandaan? Hoe zijn we geworden wie we zijn? Wat als we nu eens verder zouden kijken dan ons eigen ikje? Hoe komt het dat er een “hier” en een “daar” ontstaan is? Waarom spreken we over “wij” en “zij”? De vragen en de uitwerking ervan … je wordt er op z’n minst klein en stil van. Beschaamd zelfs misschien? Want willen we in het diepst van ons hart niet gewoon “samen wij” zijn?
Nadenken zal je na het lezen van dit boek, zonder twijfel. Er iets aan willen doen, ook. Hoe knap dat het kan in zo’n eenvoudige taal, met eerder eenvoudige maar sfeervolle illustraties en een zorgvuldig gekozen vormgeving. Filosofisch, poëtisch, verhalend … het is het allemaal.
Of dit een boek is dat door kinderen begrepen zal worden, laat ik in het midden. Er zelf een leeftijd op plakken vind ik dan ook moeilijk. De 6+ die ik lees, lijkt me wat optimistisch, al kan goede begeleiding of verwerking veel doen. Het uitgebreide nawoord over het waarom van dit boek is sowieso iets voor volwassenen. Maar verslik je niet, het is er eentje om op te kauwen.
Ik kon het geheel absoluut smaken en maak er ook een aanrader van.
Zoals op de kaft staat: een must-have voor iedereen die toekomstige generaties een wereld wil nalaten om trots op te zijn.