5+ | 2015
Clavis
ISBN 978-90-448-2656-2
FICTIE , 49 p. , €15.95
gebonden , prentenboek
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Baba Jaga

An Leysen (auteur) An Leysen (illustrator)

Olga is een lieve meid die bij haar vader woont. Ze verloor haar mama toen ze nog heel klein was. Ondanks deze tegenslag heeft Olga het goed bij haar papa. Ze heeft ook nog een beschermpopje, een cadeautje van haar mama. Alles gaat goed tot papa tot over zijn oren verliefd wordt. Al snel trouwen de tortelduifjes en Olga is een stiefmoeder rijker. 'Stiefmoeder', het woord alleen al ... Van ver voel je aankomen dat dit niet de meest lieve dame op de aardbol zal zijn. Verhalen en sprookjes als deze zorgen ervoor dat mijn eigen kinderen spreken over 'liefmama' en 'liefpapa'. Die stiefmoeders zijn immers steeds door en door slecht. Zoals de traditie in de sprookjes het wil, wil ook deze stiefmoeder van haar stiefdochter af. Ze stuurt Olga naar haar zus, Baba Jaga. Zij is een gemene heks die dol is op kinderen ... omdat ze zo lekker zijn. Het beschermpopje geeft Olga goede raad: ze moet een zakdoek, kaas en vlees meenemen. Deze attributen zal ze nodig hebben bij Baba Jaga. De heks woont in een vreemd huis op kippenpoten. Ze heeft een meid in dienst. Zij ontvangt Olga al huilend. Olga troost haar, luistert naar het verhaal over het harde leven van de meid en geeft haar de zakdoek cadeau. De meid neemt Olga mee naar Baba Jaga, die haar likkebaardend opwacht. Na haar dutje wil ze Olga opeten, maar die moet eerst nog door de meid gekookt worden in het bad. De meid krijgt dit niet over haar hart en laat Olga ontsnappen. De kat en de hond van Baba Jaga leggen Olga ook geen strobreed in de weg. Zij worden immers beloond met blokjes kaas en vlees. Als extraatje geven ze haar zelfs nog een handdoek en een kam mee. Deze voorwerpen zullen Olga kunnen helpen tijdens haar vlucht.
Zoals verwacht wordt Baba Jaga woedend als ze merkt dat Olga verdwenen is. Boontje komt om zijn loontje ... Hoe kan de heks hulp verwachten van de meid, de hond en de kat als het drietal zelf nooit gerespecteerd werd en in erbarmelijke omstandigheden bij haar moest leven? Baba Jaga blijft niet bij de pakken zitten. Ze zet de achtervolging in, met haar vliegende ketel als vervoermiddel. Al snel heeft ze Olga in het vizier. Olga weet te ontsnappen door de handdoek te gooien. Deze verandert in een brede, diepe rivier. Laat water nu de grootste angst van de heks zijn. Baba Jaga haalt dan maar gauw een dorstige koe en laat haar de hele rivier leeg drinken. (Waarom deze actie nodig is, heb ik niet begrepen ... de vliegende ketel kan er toch gewoon over, nee?) De heks kan met vertraging haar actie verder zetten. Al snel zit ze Olga weer op de hielen. De kam moet deze keer redding brengen. Wanneer Olga deze weggooit, verandert die in een groot bos, waar Baba Jaga niet door kan met de vliegende ketel.
Dan gaat het ineens snel in het verhaal. Papa staat aan de rand van het bos zijn dochter op te wachten. De stiefmoeder wordt weggestuurd en papa en dochterlief genieten samen van het lezen van spannende verhalen.
Dit sprookje voelt van begin tot eind angstaanjagend aan. Fantasie is een must in dit soort verhalen, maar de tweede reeks hulpmiddelen was voor mij wat teveel van het goede. Het deel in het heksenhuis wordt zeer uitgebreid beschreven, terwijl het einde ineens heel snel verloopt. De illustraties zijn prachtig, groot en zeer gedetailleerd uitgewerkt. Kleur wordt afgewisseld met sepia of zelfs door elkaar gebruikt. Een mooi geheel.

Karen Simaeys
Sprookjes | Heksen