Axel Scheffler's Flip Flap huisdieren

giechelplezier met geinige rijmpjes en grappige dieren!

'Ik heb zachtsatijnen oren
en een wiebelende neus.
Wortels vind ik als het gaat om snoep,
de allerfijnste keus.
Ik hou van vaak naar buiten gaan.
Daar ben ik vrij en vlug.
Dan gooi jij met een balletje,
Dat breng ik dan terug.'

Wat denk je, welk dier werd hier beschreven? Een konond! Wie meent dat die niet bestaat, neemt best eens een kijkje in dit Flip Flap boek. Daarin worden elf gekende huisdieren in een stevig rechthoekig boek met ringband voorgesteld. Ze hebben de ontwapenende vormgeving die we vanuit ander werk van Axel Scheffler kennen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld 'de Grufallo' of 'Pip en Posy'. Opvallend zijn de grote ogen die de indruk wekken je recht aan te kijken en een mond waar een fijn glimlachje om speelt. Maar er is meer. Elke illustratie werd in twee gelijke delen verdeeld. Doordat de dieren dezelfde lichaamsgrootte kregen, sluiten de lijnen van beide flappen mooi aan. Zo ontstaan twee helften die onafhankelijk van elkaar omgedraaid kunnen worden en die uitnodigen tot maken van nieuwe combinaties. De flap vermeldt er 121.  

Naast elke tekening staat er, op de aanleunende bladzijde, een versje dat aansluit bij het dier. Edward van de Vendel zorgde voor de vertaling. Met juist gekozen woorden heeft hij de poëtische meerwaarde proberen te waarborgen. De grotere en tevens vetter gedrukte woorden in de tekst bieden hulp bij het zoeken naar een vlotte verklanking. Ook hier geldt dat de teksten precies in het midden in tweeën gedeeld kunnen worden. Dankzij de ringband zijn nu ook weer talloze nieuwe grappige combinaties mogelijk. In een deel van de linker bladzijde is er ruimte voor de naam van het dier voorzien. Bij het spelen zullen ook hier nieuwe benamingen ontstaan zoals een goudvedis of een goudviet.

Dit Flip Flap huisdieren boek behoort tot een serie die zich, vooral wat vormgeving betreft, tot jonge kinderen richt. Wat beelden betreft is dat zeker zo. Maar de wijze waarop het boek uitnodigt tot creatief spelen met woord en beeld, verdient een breder publiek. Dit is een boek om lange tijd onder de aandacht van een ruim publiek te brengen.