Appel

In de reeks Het winkeltje van Ingela verscheen als derde boekje Appel. De opzet van deze reeks is het jonge publiek wat meer bij te brengen over de voeding en drank die wij op ons bord/in ons glas krijgen. In dit geval gaan we meer leren over de appel waar jij zo smakelijk je tanden in zet.

Het boekje zelf bestaat uit slechts acht kleine pagina's. Als je ruimte beperkt is, moet je selectief zijn in de informatie die je wil meegeven. Wat valt er allemaal te leren over de appel? Toch heel wat, nietwaar? In deze reeks ligt echter de nadruk op de herkomst van de vrucht. Allereerst krijgen we een korte oplijsting van appelsoorten. Dan leren we dat appels aan appelbomen groeien, en je ze kan plukken als ze rijp zijn. Of gewoon oprapen als ze zelf al gevallen zijn. Hierna worden ze naar de winkel gebracht in houten kratjes. Op de laatste pagina wordt nog snel even verteld dat ook dieren appels lusten en dat appels verwerkt kunnen worden in allerlei lekkernijen zoals appeltaart of appelsap.

De illustraties van Ingela zijn zoals altijd kleurrijk en eenvoudig. Ze worden vergezeld door een korte tekst. Aangezien dit toch voorgelezen moet worden, is de tekst naar mijn gevoel overbodig. Als volwassene ben je zelf in staat een uitleg te geven bij de illustraties. Je kan je eigenlijk ook de vraag stellen wat een tweejarige heeft aan een oplijsting van verschillende appelsoorten zoals Royal Gala en Goudrenet.

De pagina's van Appel zijn uitgesneden in de vorm van de lekkere groene appel die we op de voorkant zien. Heerlijk herkenbaar! Het boekje wordt voorgesteld als lees- en speelboekje. De pagina's zijn gemaakt van een soort schuimrubber met een dun kartonnen laagje waarop tekst en tekeningen gedrukt staan. De pagina's worden met een fragiel kartonnen randje bij elkaar gehouden. Een koud kunstje voor grijpgrage peuterhandjes. Het ziet er trouwens ook heerlijk hapklaar uit.

Appel staat zeker mooi op een plankje in de kinderkamer. Of je peuter er als lees- en speelboekje veel aan heeft, is een andere vraag.