Apen apen apen na

In dit oerwoud waar gorilla’s en chimpansees elkaar al jarenlang plagen, is een reusachtige spiegel die er plots opduikt: het ideale object om deze traditie verder te zetten. Aafke Theunis beschrijft in dit fantasieverhaal hoe de chimpansees een spiegel gebruiken om de gorilla’s te verrassen. Heel even verwarren deze apen hun spiegelbeeld met indringers, maar een stevige vuistslag maakt snel een einde aan deze voorstelling. Met de hulp van de kaketoe zorgen de gorilla’s op hun beurt voor een geslaagde wederpoets.

Aan de vormgeving van dit stevige boek werd zeer veel zorg besteed. Het laat zich in de breedte lezen en dat is best origineel. Kleurrijke illustraties op de bovenste bladzijden sluiten aan bij de tekst op de onderste bladzijden. De tekst bestaat uit een aantal korte sierlijk gedrukte zinnen midden in een witruimte. Ze worden omgeven door een slinger van bloemen, een patroon dat op elke bladzijde licht gewijzigd terugkomt. Deze combinatie biedt een doordacht overzicht en schept verwachtingen.

De inhoud is echter mager. Hoewel het hier om een fantasieverhaal gaat, gebruikt de auteur weinig taal die deze fantasie versterkt of verfijnt. Het taalgebruik is eerder direct en accentueert de rudimentaire wijze waarop de dieren met elkaar communiceren. Het lijken primitieve mensen. Die benadering is ook terug te vinden in de illustraties. Ze zien eruit als netjes ingekleurde tekeningen die met behulp van de computer resulteren in een verzorgde kleurplaat vol karikaturaal voorgestelde dieren. Deze erg realistische voorstelling verzwakt de verbeelding en roept vragen op. Het spiegelbeeld lijkt niet altijd te corresponderen met wie of wat er voor de spiegel staat. De kikker op een waterlelie terugvinden zoals de tekst suggereert, vraagt ook enig zoekwerk. En … de gorilla’s sloegen de spiegel toch aan stukken? Waar komt dan plots die nieuwe spiegel als wateroppervlak vandaan? Kleine ergernisjes waar, wie van dit soort humor houdt, normaal niet over struikelt?  Dat kan, maar voor de prijs van deze verzorgde uitgave mag je in vergelijking met het brede hedendaagse boekenaanbod meer inhoudelijke kwaliteit verwachten.