Ans & Wilma

verdwaald

Alice Reijs en Ariane Van Vliet spelen samen grappige kindervoorstellingen als Ans en Wilma. Op basis van deze voorstellingen werd dit boek uitgebracht.

In dialoogvorm kunnen we de dialogen van Ans en Wilma volgen die, zoals de titel het zegt, verloren gelopen zijn. Hilarische vrouwenbabbels over de weg zoeken, verliefd en bang zijn, elkaar complimenten geven en honger hebben, passeren de revue.  Voor het slapengaan gaat het dan weer over doodgaan en erfenissen en veel “wat als…”. Helemaal hilarisch wordt het als het duo naakt gaat zwemmen en als ze last hebben van een zweetreet. Raakt het kakelende duo dankzij broodkruimels op de grond uiteindelijk toch nog thuis?
Zeker als je de voorstelling gezien hebt (of naar stukjes ervan op het internet hebt gekeken) kan je je perfect inleven in het verhaal. Als dat niet gebeurd is, lijkt het me mogelijk dat het geheel nogal chaotisch overkomt. Tussen de dialogen wordt er wat gesprongen in de tijd. Deze sprongen herken je aan het grotere lettertype en de extra info die er gegeven wordt.

De illustraties van Kaatje Vermeire zijn fantastisch uitgewerkt. Ze zijn grappig, soms een tikkeltje ondeugend, en ze zijn een absolute meerwaarde bij de tekst. Ze vullen de volledige pagina's. De gelijkenissen met de typetjes van de actrices zijn treffend. Als extraatje krijg je er een cd bij met drie liedjes uit de voorstelling. Fijn dat dit boek werd uitgebracht, maar het lijkt me toch vooral een voltreffer als je de voorstelling echt gezien hebt en er nadien nog eens in alle rust van wilt nagenieten.