Annie Pannie

Verhalen en liedjes voor kleuters

Pepper en Billie, zus en broer, kunnen uren lang samen spelen. Hun favoriete speelgoed is hun pop Annie Pannie. In hun fantasie komt de pop helemaal tot leven en beleven ze samen heerlijke avonturen.

We kennen de auteur van dit verhaal allemaal als zangeres en actrice Ann Van den Broeck. Dit liedjes- en verhaaltjesboek voor kleuters is haar debuut. In totaal vertelt Ann vijf verhaaltjes en worden er tien liedjes gezongen. Als je de QR-code vooraan in het boek scant, kan je de liedjes beluisteren. Ben je muzikaal aangelegd, dan kan je de liedjes zelf begeleiden op piano, gitaar of ukulele aan de hand van de akkoorden met vingerzetting die op een apart blad bijgevoegd zijn. Handig!

De rode draad doorheen het boek is uiteraard Annie Pannie. Het is vanuit haar perspectief dat er verteld wordt. Billie en Pepper worden mooi geportretteerd als kleuters in het verhaal, zij het ietwat stereotiep. Annie Pannie haar rol is die van de verantwoorde volwassene, een liefdevolle babysit of misschien die van plus-mama? Het totaalpakket is vooral hapklaar: je hoeft als verteller niet te zoeken naar leuke effecten tijdens het voorlezen als je gewoon doet wat je leest. Het zou ook als een onderschatting van de verteller kunnen opgevat worden.

De verhaaltjes gaan over kamperen, lorgeren bij oma, een zwempartij enzovoort. De liedjes sluiten daar telkens op de een of de andere manier bij aan. Wanneer ze taart bakken volgt er een liedje over een verjaardagstaart. Bij kamperen komen er liedjes over spelen.

Annelies Vandenbosch mocht de illustraties verzorgen. Het lijkt wel of ze zich heeft laten inspireren door Mary Poppins om Annie Pannie vorm te geven. Een romantisch ogende blauwe outfit met opvallende rode veterlaarsjes. Verder zijn de prenten speels en kleurrijk en voldoende groot om te tonen tijdens het voorlezen.

De liedjes zijn mooi in hun eenvoud en prachtig ingezongen door Ann. Zoals de tekst en de illustraties doen vermoeden zijn de liedjes even lieflijk als de rest.

Een warmhartig verhalen- en liedjesboek voor kleuters.