Anna in het bejaardenhuis

Nummertje 'veel' in de 'Anna'-reeks. Deze keer gaat Anna samen met haar mama op bezoek bij haar grootvader in het bejaardenhuis. Bompa lijkt van het kwieke type te zijn, want hij is niet te vinden in zijn kamer. Mama en Anna gaan hem zoeken. In de lange gangen, via het kapsalon en de zithoek, vinden ze hem terwijl hij turnoefeningen aan het doen is. Met behulp van een looprekje en een rolstoel houdt het trio halt in de cafetaria. Een ijsje eten zonder morsen is zowel voor Anna als voor bompa geen makkelijke opdracht. Uiteindelijk wordt bompa terug naar zijn kamer gebracht en wordt er afscheid genomen.

In dit eenvoudige prentenboek zijn heel wat herkenbare punten uit het bejaardenhuis verwerkt: de aparte kamertjes, de verzorgsters en verpleegsters, de zithoek, het kapsalon, de beweegruimte, looprekjes, … Kleuters met bekenden in een bejaardenhuis zullen dit zeker allemaal herkennen. Voor kleuters die nog nooit in een home geweest zijn, kan dit eenvoudige boekje gerust als voorbereiding dienen. De felle kleuren, de big smile, het zwarte omtrekrandje, stevige bladzijden ... het maakt de 'Anna'-reeks tot wat ze is. Op een eenvoudige en duidelijke manier wordt in dit geval het bejaardenhuis mooi in beeld gebracht. Of er veel rusthuizen bestaan met zoveel kwieke en blije oudjes als in dit boekje, durf ik wel te betwijfelen.

Een leuk prentenboek om peuters en kleuters voor te bereiden op een bezoekje aan een rusthuis. En waarom zou het niet in bejaardenhuizen gelegd kunnen worden, zodat oudjes het samen met hun (achter)kleinkinderen kunnen lezen. Anna is sowieso al een herkenningspunt voor de kleintjes.