Anna & de French kiss

Anna wordt door haar vader naar een Amerikaanse kostschool in Parijs gestuurd om haar laatste schooljaar daar af te werken. Zijzelf ziet het helemaal niet zitten om haar beste vriendin, haar veel jongere broertje, haar leuke studentenjob en de jongen waar ze stiekem verliefd op is achter te laten. Bovendien spreekt ze geen woord Frans. Gelukkig wordt ze in Parijs onmiddellijk heel enthousiast onthaald door een aantal medeleerlingen. Ze wordt snel opgenomen in een vriendengroepje en samen dompelen ze zich onder in het leven in Parijs. Anna kan het bijzonder goed vinden met de knapste jongen van het groepje. Het wordt voor haar steeds moeilijker om te aanvaarden dat hij een vriendin heeft, zeker na een mislukte kerstvakantie in Atlanta. Beiden hebben het zeer moeilijk om de grens tussen vriendschap en verliefdheid te zien en om hun eigen gevoelens te onderkennen.

Dit boek is een echte pageturner die heel vlot wegleest. Je wordt meegezogen in het verhaal van Anna, een verhaal dat evengoed het jouwe zou kunnen zijn. Maar door de grote herkenbaarheid komt het soms ook wat clichématig over en is het einde zeer vlug voorspelbaar. Het feit dat het verhaal zich afspeelt in Parijs doet nog een schepje bovenop de romantiek die over het het verhaal hangt. Minder oppervlakkig en luchtig dan het hele verhaal is de uitwerking van de karakters van de verschillende personages. Op een eenvoudige manier wordt iedereen heel duidelijk getypeerd waardoor het al gauw lijkt alsof je hen persoonlijk kent. Je voelt ook goed aan hoe het zelfvertrouwen van Anna stijgt en hoe ze steeds meer openstaat voor nieuwe indrukken en gebeurtenissen. Ook de interacties tussen de verschillende personages met hun eigen karakter worden goed beschreven. Je merkt ook echt hoe Anna groeit als persoon, hoe ze steeds sterker en zekerder wordt. Tijdens dit groeiproces maakt ze er ook soms een echte puinhoop van, maar ze neemt op dit vlak ook wel haar verantwoordelijkheid.

Dit boek kan je niet als hoogstaande literatuur beschouwen, maar het bezorgt je wel een aangename en ontspannende leeservaring.