5+ | 2010
De Eenhoorn
ISBN 978-90-5838-641-0
FICTIE , 28 p. , €15.50
gebonden , prentenboek
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels

Angèle de verschrikkelijke

Tine Mortier (auteur) Bert Dombrecht (illustrator)

Dit verhaal gaat over Angèle. Angèle is niet zomaar een meisje. Nee, Angèle is een orkaan. Een orkaan die net is ontstaan in het midden van de oceaan. En net zoals nieuwsgierige peuters wil Angèle de wereld gaan ontdekken. Ze wil doen wat alle orkanen doen … brokken maken! Al doende leert men. En Angèle wordt steeds beter en beter in het brokken maken. Totdat ze verneemt dat iedereen over haar praat. Op dat moment wordt ze héél woest. De mensen hebben haar een hele vreemde naam gegeven, Zébedé. Angèle schreeuwt het uit van woede. Mijn naam is Angèle!’ Ze roept en tiert zo hard, totdat ze onploft! Ver weg, in het midden van de oceaan wordt Jozefien geboren …
Het hoofdpersonage uit dit boek is alvast origineel gevonden, Angèle de orkaan. Zij wil brokken maken. Naast deze hoofdfiguur is er nog een personage die door heel het boek meewaait, de jongen met zijn vlieger. Hij vindt het fantastisch dat er zoveel wind staat en hij wint er uiteindelijk een prijs mee! Dit brengt een leuke, extra dimensie in het verhaal.
De spanning in de tekst wordt zo opgebouwd dat je echt merkt hoe Angèle begint te koken vanbinnen. Zoals een orkaan, waait de tekst ook doorheen het boek. Geen strakke letters, geen rechte lijnen, maar kronkelende woorden en zinnen.
De streperige luchten van Bert Dombrecht slagen er goed in om het idee van storm op te roepen. Zijn personages zijn heel grappig getekend en er zijn nog heel wat bij-verhalen te ontdekken op de tekeningen.
Dit prentenboek is geschikt voor de oudste kleuters én zeker ook voor kinderen uit de eerste graad van het lager onderwijs.
Misschien hebben zij ooit zelf wel eens op ontploffen gestaan! Ik alvast wel!

Ilse Verhulst
Wind | Orkanen | Vliegers