Andreas en de draak

Andreas is doodsbang voor de draak, hij houdt zich muisstil. Ook als hij de draak niet hoort of ziet, voelt hij de draak overal. Tijdens zijn spel verstopt hij zich of houdt zich muisstil. Toch vindt de draak hem altijd. Bij de draak is het altijd koud, Andreas durft zich niet roeren. Op school weet de juf niet dat iets vragen niet kan. Hoe moet Andreas over de draak vertellen? Tot hij op een dag de nieuwe buurvrouw ontmoet!

Bij de eerste prenten denk je aan een fantasieverhaal waarin Andreas bang is voor een denkbeeldige draak. Maar dan voelt de kijker dat er iets niet klopt, de voortdurende aanwezigheid is zo beklemmend, de draak die hem pijn doet van zodra Andreas zich durft te verroeren. De angst om de draak, houdt Andreas ook op school continu bezig. Met mondjesmaat merk je dat dit verhaal gaat over een jongetje dat gewrongen zit in een gespannen thuissituatie.

Bij de eerste illustraties voel je de angst en de spanning bij het jongentje. De voortdurende aanwezigheid van de draak wordt suggestief opgebouwd. De illustrator schept een totale angstsfeer, door die ook over te brengen op de knuffels van Andreas. De beklemmende dreiging stijgt gaandeweg in tekst en illustraties. De angst en pijn is zo intens voelbaar dat je als lezer je er ongemakkelijk bij voelt, er kippenvel van krijgt. Zo is de scene waarin het jongentje in bed klem ligt onder een imposante draak heel prangend. Andreas zit letterlijk opgesloten in een huis vol dreiging. De volgende scenes met het onvoorpelbaar gedrag, de negativiteit waarin het kind overspoeld wordt door verbaal en fysiek geweld, zijn heel confronterend. Ze komen als vlagen op je af.
Kinderen die in dergelijke probleemsituatie verstrengeld zitten, zullen zich erin herkennen. Dit sterke verhaal kan hen op weg helpen om zich uit te drukken.

Tekst en illustraties vormen één intens geheel waarbij de schrijfster Kolet Janssen en de illustrator Evelyn Van Landeghem een prentenboek gecreëerd hebben, uniek in zijn soort, dat precies het proces aantoont hoe kinderen overleven in een prangende negatieve thuissituatie.

Een dankbaar prentenboek dat kinderen een uitweg kan bieden om ermee voor de dag te komen.