Als het winter wordt

Wat gebeurt er met de dieren als het winter wordt? Weet jij waar ze naar toe zijn?
Thomas Müller, auteur en illustrator, maakte al eerder mooie boeken (o.a. ‘Een jaar met de zwaluw/mus/ooievaar/uil/specht’), die net zoals dit boek zeer toegankelijk zijn. Verschillende dieren en hun winterse gewoontes komen aan bod: sommige vogels trekken weg of komen net terug, anderen doen een winterslaap en nog andere dieren hebben het vaak moeilijk om een strenge winter door te komen en voedsel te vinden. Sommige dieren zijn in de winter nog kwetsbaarder: als ze eventjes op zoek gaan naar eten, kunnen ze ten prooi vallen aan andere dieren. Als er sneeuw ligt, is het fijn om sporen te zoeken en uiteraard ook te weten van welk dier ze zijn.

Het prentenboek is uitgegeven in hardkarton, met afgeronde hoeken en kartonnen pagina’s. Het beschrijft eerst wat de winter betekent voor de dieren en zoomt dan verder in op enkele specifieke dieren. Je kan zelf op sporenonderzoek gaan door de pootafdrukken te volgen en vervolgens achter de flapjes te kijken welk dier er door het landschap liep. Andere flapjes verhullen schuilplaatsen. De bladspiegel is eenvoudig, met een lichte nostalgische toets. De illustraties zijn natuurgetrouw, winterse kleuren overheersen en brengen sfeer. Het geheel oogt zeer overzichtelijk.
De tekst is beknopt, maar niet altijd zo eenvoudig. Toch is dit zeker geen struikelblok. De illustraties verklaren voldoende en als je voorleest, is een woordje uitleg snel gegeven.

Lezertjes vanaf vijf jaar, die zich interesseren in de natuur, zullen zeker wel genieten van dit boek. Het is kort en krachtig, maar zeker uitgebreid genoeg.