Alles over wie ik ben

Met kinderen en jongeren praten, filosoferen en reflecteren over identiteit is – nu wellicht meer dan ooit – erg waardevol. Dit heerlijke boek is daarbij een zeer goed hulpmiddel. Heel wat aspecten van eigenheid en identiteit, zoals je naam, uiterlijk, geslacht, afkomst, familie en karakter worden besproken.

In vlot leesbare, toegankelijke taal zet Stine Jensen aan tot denken. Jezelf zijn, hoe doe je dat? Wie ben je? Wat is het verhaal van jouw geboorte? Wat zegt jouw naam over jou? Waar kom je vandaag? Hoe zou je je karakter omschrijven?

Korte stukjes informatieve tekst worden afgewisseld met lees- en kijktips, getuigenissen en persoonlijke verhalen van kinderen en jongeren en leuke prikkelende oefeningen. Bijvoorbeeld; stel je voor dat je een dag je telefoon met iemand zou ruilen, wat zou die persoon dan over jou te weten? Vergelijk je eigen jeugdfoto’s met die van je ouders om te weten op wie je nu eigenlijk lijkt. Maar ook: stel dat je voor een dag iemand van het andere geslacht zou zijn, wat zou je dan doen? En waarom doe je dit nu niet al?

Kinderen en jongeren worden aangemoedigd om zelf na te denken, maar ook om met anderen in dialoog te gaan; dat is knap. In de zoektocht naar zichzelf komen kinderen daardoor eveneens meer te weten over de zoektocht van anderen. Hierdoor wordt zoeken naar wie je zelf bent, erg verbindend.

Stine Jensen schreef al eerder boeken over dit onderwerp. Zoals ze zelf aangeeft: "een zoektocht naar wie je bent, is immers nooit af". De mooie tekeningen van Marijke Klompmaker tillen het geheel naar een hoger niveau.

Een prachtig, filosofisch boek dat inspiratie geeft om met kinderen en jongeren aan de slag te gaan rond identiteit en houden van jezelf.