Alles op orde

In deze nieuwe reeks van Clavis worden allerlei thema’s in vraag gesteld. Dit exemplaar gaat over netjes zijn. De vraag of netjes zijn nodig is, wordt aan de hand van zes herkenbare situaties in beeld gebracht.

De lezers worden gestimuleerd om hier telkens een eigen mening over te vormen. Echter, de tekst stuurt hen al in een bepaalde richting, wat belerend overkomt. Toch is het een boek dat gesprekken op gang kan brengen in bijvoorbeeld kleuterklassen. De juiste begeleiding van de leerkracht zal bepalend zijn voor de kwaliteit van deze gesprekken.

Pierre Winters is met deze reeks niet aan zij proefstuk toe. De ‘Willewete’-reeks (informatieve boeken voor jonge kinderen) is eerder werk van hem. Als je zijn vroegere werk gaat bekijken, valt op dat non-fictie voor kinderen zijn ding is. Bij een reeks waar eerder de klemtoon ligt op reflectie, kritisch denken, komt zijn schrijfstijl echter nogal moraliserend over.

Dankzij de grappige en kleurrijke illustraties van Betje Ton wordt het verhaal beter. Zij heft de tekst naar een hoger niveau zodat het belerende vingertje verandert in een bedekte gniffel. Ook een duimpje omhoog om een divers publiek te schetsen. Dat is uiteraard ook een verdienste van de auteur.

Vermoedelijk wordt dit een nieuwe bestseller-reeks onder kleuterleerkrachten.