Alle hens aan dek

Wat als een opstel voor school over wat je wilt worden een sollicitatiebrief blijkt te zijn? Peter-Paul weet niet wat hem overkomt als hij wordt aanvaard als leerling-piraat op de Draculus Drie. Hij tuimelt halsoverkop aan boord van het schip en maakt kennis met de piraten Hens 1, Hens 2 en Hens 4. Om het diploma van piraat te behalen moet hij eerst heel wat hindernissen overwinnen. Zo blijkt het niet slim te zijn om tegen de wind in te plassen en heb je geen computer nodig om een schip te ‘enteren’. De bemanning blijkt bijzonder te zijn: Hens 1 met zijn havermoutpap, een papegaai als kapitein, Hens 3 die verdwenen is … Peter-Paul alias Pépé weet zich uit de slag te trekken en leert elke dag bij! Tot de piraten op een dag het schip Octopus Zeven willen enteren en Pépé oog in oog komt te staan met twintig zieke kinderen.

In zeventien korte hoofdstukken van elk een vijftal pagina's beschrijft Bette Westera de avonturen van een bijzondere jongen met flaporen. Ze doet dat met eenvoudige zinnen en een helder taalgebruik. Lezers vanaf acht jaar (vooral jongens) kunnen smullen van dit verhaal boordevol humor en leuke woordspelingen. Ook aan jongere kinderen kan dit verhaal in stukjes voorgelezen worden. Sommige woorden, zoals ‘hozen’ en ‘de zeilen strijken’, zijn niet gekend bij jonge lezers en vragen een woordje uitleg. Andere woorden, zoals ‘lichte kooi’, zijn een knipoog naar de wereld van volwassenen. Toch leest 'Alle hens aan dek' als een trein (!) en is het boek een absolute aanrader voor elke beginnende lezer!

'Alle hens aan dek' verscheen eerder in 2002 en kreeg in 2017 een nieuwe druk. De illustraties met sobere, eenvoudige kleuren zijn van de hand van Joanne Lew-Vriethoff en vullen de tekst goed aan.