11+ | 2014
Leopold
ISBN 978-90-258-6674-7
FICTIE , 112 p. , €13.99
gebonden
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Ali's oorlog

Lydia Rood (auteur)

Dit verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten en dat merk je wel als lezer. Het hoofdpersonage Yessin is een elfjarige jongen van Turkse afkomst. Hij wil zijn uiterste best doen op school om goed te scoren bij de Cito-test die nodig is om toegelaten te worden tot het Leeghwater College. Yessin wil immers dokter worden. net zoals de anders jongens in de klas kijkt Yessin erg op naar Ali; hij wordt meegetrokken in diens pestgedrag. Erger nog, de meester verdenkt Yessin er zelfs van de leider te zijn. Yessin wordt door Ali en z’n vrienden gedwongen mee te helpen bij het stelen van voetbalstickers. Wanneer ze betrapt worden, kan hij zich er met een smoes van af maken.
Maar later in de moskee is hij toevallig getuige van een gesprek tussen Ali’s oudere broers. Ze willen een juwelierszaak overvallen en Ali wordt verplicht mee te doen. Hij moet een sok over de camera trekken zodat niemand herkend kan worden. Maar de politie is hen op het spoor en Yessin wordt thuis ondervraagd. Zijn vader is enorm ontgoocheld. Hij spreekt niet meer met zijn zoon en Yessin moet op zijn kamer blijven. Yessin is eenzaam, hij eet alleen op zijn kamer maar kan zich niet concentreren voor zijn toets. Hij houdt het niet meer uit, barst in tranen uit bij de overste van de moskee en vertelt alles. Uiteindelijk komt alles uit. Yessins vader vindt het erg dat zijn zoon zo in de problemen zat en dat hij dit als vader niet zag. Wanneer de toets gemaakt moet worden, ziet Yessin het opnieuw volledig zitten en behaalt hij een behoorlijk resultaat. Dit 'happy end' wordt heel snel afgewikkeld en is daardoor minder geloofwaardig. Hetzelfde geldt voor de ondervragingen door de politie en de schooldirecteur. Yessin komt er goedkoop vanaf want ondanks zijn excusues heeft hij wel meegewerkt aan een overval.
Als lezer ga je enorm mee in het verhaal. Het is met veel emotie geschreven. Je kan je perfect voorstellen hoe Yessin zich steeds meer in de problemen werkt. Er is geen ontkomen aan en hij kan niemand in vertrouwen nemen. Tenslotte is hij schuldig. Het pestgedrag wordt jammer genoeg niet echt opgelost. Het meisje verandert wel van school. De karakters van Ali en Yessin worden voldoende uitgewerkt. Ali is een ettertje die iedereen voor zijn kar spant. Yessin is enorm beïnvloebaar en bezwijkt onder de groepsdruk. Hij is bang dat geen enkel meisje interesse voor hem toont. Dit verklaart zijn gedrag gedeeltelijk. Het is zijn vriend Ilias die hem de ogen opent.

Hilde de Boeck
Pesten