Alfie & Zed

een ABC zoekboek

Liesbeth Elseviers en Astrid Yskout zorgden voor een XL-boek waarin de letters van het alfabet centraal staan.  Het verhaal komt vooral tot zijn recht als je tijdens het lezen de podcast gebruikt.  Naar eigen zeggen zou dit het eerste kinderboek zijn dat op deze manier gebruikt wordt.  De app, Soundcloud, is makkelijk te downloaden op je smartphone of tablet.  Je vindt er de 12 afleveringen die verteld worden door de auteur zelf.  Elke track duurt 5 à 6 minuutjes.  Een beetje jammer dat de tracks niet in de juiste volgorde staan.  Je kan het verhaal op het eerste zicht dus niet laten doorgaan.  Elke keer moet je de juiste track zoeken.  Als je bij zoekterm “alfie zed” de 14de track gebruikt, lukt het wel, al krijg je er dan geen voor- en nawoord bij te horen.

Elke track begint op dezelfde manier: “Dit is de podcast van Alfie en Zed.  Welkom bij aflevering …. “ en dan start het verhaal.

Alfie is op zoek naar haar vriend Zed.  Wie een beetje alfabetkennis heeft, begrijpt dan snel dat ze die pas op de laatste pagina zal vinden en onderweg kennis zal maken met alle letters tussen A en Z.

Elke dubbele bladzijde staat in het teken van 2 of 3 letters.  Zonder echt als te verwerven leerstof over te komen, breit de auteur er een verhaal rond dat ze podcastgewijs uitgebreid verteld.  Wanneer het stemmetje van Alfie overneemt en de vraag stelt of iemand zijn vriend Zed gezien heeft, weet je dat het einde van het avontuur in aantocht is en kan je de tekst in het boek meevolgen.  Het belletje geeft aan wanneer je je blad mag omdraaien.

Als extraatje krijg je telkens onderaan nog 8 zoekopdrachten en ook de behandelde letters zijn ergens verstopt.  Voor het zoeken is niet direct tijd gelaten tijdens het beluisteren van de podcast, maar kan je gerust doen voor je naar het volgende avontuur gaat luisteren.  De voorwerpen zullen ook sneller gevonden worden als je eerst naar de podcast geluisterd hebt.  Onderweg kom je ze immers sowieso tegen.  De te zoeken voorwerpen beginnen allemaal met de één van de letters die op die bladzijde in de kijker staan.  Wie twijfelt aan de woorden kan ze op de binnenkant van de kaft in alfabetische volgorde terugvinden.  Daar ben ik blij om, want ben ik echt de enige die nog nooit van een quokka of slurfhondje had gehoord?

Tijdens het beluisteren van de podcast merkte ik dat je automatisch met je ogen over de grote pagina’s glijdt om het verhaal zo goed mogelijk te volgen.  Kinderen hebben de neiging om zelfs met hun vinger te volgen.  Wanneer het over een gekko, een jak, een impala, een yuca,…ging, keken de toehoorders wel wat met vragende ogen.  Het is dan aan de begeleider  om even duidelijkheid te scheppen door het voorwerp zelf aan te duiden.

De eenvoudige illustraties beslaan de volledige pagina’s en zijn opgemaakt in zachte kleuren.  Verschillende aspecten van het avontuur worden getekend zonder echt te druk over te komen, wat in de meeste zoekboeken wel het geval is.

Een leuk en origineel luister- en zoekboek rond het thema “alfabet” waarmee je je kroost gemakkelijk een uurtje zoet kan houden als je de juiste track kiest tenminste.