Agent en Boef

Het tweede grote verzamelboek

In dit tweede grote verzamelboek van onze vrienden (want dat zijn ze eigenlijk écht) vind je drie prentenboeken van Agent en Boef: ‘De fopmoppen’, ‘Het boevenvangfeest’ en ‘De gladde grapjes’.

Boef weet Agent in elk verhaaltje weer om de tuin te leiden. In ‘De fopmoppen’ gaat hij aan de haal met alle fopartikelen uit de fopwinkel en houdt agent zo voor de gek. Hij organiseert een echt ‘boevenvangfeest’ voor Agent zijn verjaardag en voorziet een prachtig geschenk. In ‘De gladde grapjes’ gaat hij gaat ervandoor met de tube zeep en zorgt zo voor veel glijplezier tijdens de achtervolging.

'De avonturen van Boef en Agent' hebben telkens dezelfde opbouw. Boef houdt Agent voor de gek en kan zo ontsnappen. Er volgt een achtervolging in ware slapstickstijl waarbij Boef Agent steeds te snel of te slim af is. Maar ... uiteindelijk slaagt Agent er telkens in Boef toch terug achter de tralies te krijgen. Elk verhaaltje begint ook telkens met hetzelfde zinnetje: "Boef zit in de gevangenis. Agent zorgt dat hij niet ontsnapt." Eindigen doet het met: "Dat was leuk", zegt Agent. "Ja", zegt Boef. "Morgen weer?" Wat blijkt keer op keer? Agent en Boef zijn eigenlijk dikke vrienden en kunnen niet zonder elkaar! Kleine kinderen zullen deze herkenbaarheid zeker appreciëren, nieuwe lezertjes kunnen zonder problemen inpikken.

De tekeningen zijn erg kleurrijk en vertellen het verhaal. De korte zinnen zijn niet echt noodzakelijk voor de lezer om te kunnen volgen. De figuren van Agent en Boef en de slapstick-achtige achtervolgingen doen mij denken aan ‘de Dikke en de Dunne’. Een boekje dat zeker zijn fans zal vinden onder het jonge publiek.