Adzerk de witte hengst

De meeste tijd brengt Emma door in de manege. Het lijkt alsof ze het verdriet dat ze heeft omwille van ouders die elkaar niet meer vinden en vriendinnen die ze moeilijk kan delen, daar kan vergeten. Wanneer Emma’s ouders besluiten om een half jaar naar Mongolië te trekken in de hoop hun huwelijk daarmee een laatste kans te geven, is Emma daar helemaal niet blij mee. Vooral niet omdat ze zich op het vlak van paardrijden erg zelfzeker begint te voelen en voor het eerst in haar leven ervaart hoe het is de jongen van je dromen te ontmoeten. De tijd in Mongolië is aanvankelijk weinig boeiend. Maar wanneer ze er een Mongools meisje, Baska, ontmoet, bij wie ze een tijd op de Mongoolse steppe kan logeren, gaat er een nieuwe wereld voor haar open. Baska en haar familie bezitten een grote kudde met paarden. Daar wordt Emma getroffen door de aanwezigheid van Adzerk, een prachtige witte hengst, wiens vertrouwen ze wil winnen.
De auteur weet de gevoelens van Emma raak, herkenbaar en ook realistisch weer te geven. Hiervoor maakt ze gebruik van beschrijvingen en brieven die Emma en haar vriendinnen schrijven. Vooral de brieven die Emma in gedachten schrijft maar uiteindelijk nooit verstuurt, geven de lezer de mogelijkheid de gevoelens van het jonge meisje mee te beleven en te begrijpen. Ook de wijze waarop de omgang met paarden en rijkunst wordt beschreven, getuigt van kennis en respect, ook al lijken die in beide culturen van elkaar te verschillen. In de passages waarin Emma logeert op het Mongoolse platteland zijn de acties die Emma onderneemt om het vertrouwen van de hengst Adzerk te winnen en zijn toekomst veilig te stellen, enigszins overdreven. Ze brengen echter wel spanning in het verhaal en sluiten aan bij de wensvervullende dromen van tienermeisjes.
Doorheen het verhaal zit informatie over het leven in Mongolië als vanzelfsprekend verweven. Het verschil tussen beide culturen (Zweden – Mongolië) wordt daardoor toegankelijk geschetst. Deze kenmerken geven het boek een meerwaarde. Dit boek biedt meer dan een spannend romantisch verhaal voor paardenfans.