Adres onbekend

Felix woont samen met zijn moeder Astrid. Na een reeks tegenslagen, en omdat Astrid er niet in slaagt ergens lang te werken, zien ze zich gedwongen om de zomer door te brengen in een camperbusje. Maar ook na de zomer lukt het niet een vaste woonplaats te vinden. Felix start daarom in zijn nieuwe middelbare school met een groot geheim: hij woont in een busje zonder douche of toilet. Toch heeft hij op school al snel enkele goede vrienden. Hij vertelt hen niets over zijn geheim. Daarvoor moet hij steeds meer leugens vertellen. De zorgen stapelen zich op in Felix’ hoofd. Op een dag ziet Felix een uitweg uit zijn problemen. De populaire televisiequiz waar hij al jaren fan van is, organiseert een Junior-editie. De hoofdprijs is een grote som geld, genoeg geld om Felix een hele tijd van zijn zorgen te kunnen verlossen. Ondertussen blijven de problemen hem achtervolgen: Astrid raakt steeds meer in geldnood, steelt om aan eten te komen en zinkt weg in haar problemen. Zijn vrienden worden meer en meer achterdochtig als Felix ongewassen en hongerig naar school komt … Zal Felix kunnen meedoen met de quiz en kan hij die ook winnen? En komt de quiz op tijd voordat hij bij zijn moeder weggehaald wordt?

Wat een fijne jongen die Felix, de ik-persoon uit Adres onbekend. Niet te verwonderen dat hij snel vrienden maakt. Felix vertelt zijn verhaal stap voor stap waardoor je begrijpt hoe zijn situatie geleidelijk aan misloopt. Ondanks alle moeilijkheden is hij loyaal aan zijn moeder en ziet hij haar graag. Astrid wilde graag een kind maar is eigenlijk amper in staat voor zichzelf te zorgen. Ze wantrouwt anderen en wil zelf haar problemen oplossen. Felix leert dat anderen wel te vertrouwen zijn en dat hulp aanvaarden een kracht is.

Ondanks het zware thema voelt dit boek niet zwaar aan. De nuchtere stijl, de humor, de fijne en goed uitgewerkte personages en de spanning zorgen ervoor dat je je het liefst opsluit in een camperbusje om ongestoord te kunnen lezen. Tussendoor naar je eigen toilet kunnen gaan, is een luxe die je na het lezen van dit boek nog meer naar waarde schat.