Adams Wonderlijke Apotheek

Van mummies tot bloedzuigers en andere medische mijlpalen

Dit is een tweede deel over de geschiedenis van de geneeskunde. Maar verwacht zeker geen standaard geschiedenisboek. Wat je krijgt is een boek vol gruwelijke waarheden die je kon tegenkomen wanneer je op artsenbezoek ging bij onder andere de Egyptenaren of in de middeleeuwen.

Elk van de vijftien hoofdstukken heeft een lange titel meegekregen die je nieuwsgierig maakt. Zo heb je bijvoorbeeld het hoofdstuk waarin dokters gaten in schedels boren en overleden mensen geëlektrocuteerd worden, of het hoofdstuk waarin sommige personen graven roven en schedels als ontbijt eten. Op het einde staat er tussen haakjes wel een duidelijke titel waardoor het eerste voorbeeld gaat over Het Brein en het tweede voorbeeld over het Bottenstelsel. Daardoor wordt er wat houvast gegeven. En eens je het hoofdstuk effectief begint te lezen, krijg je een duidelijk en informatief verhaal over de geneeskunde van toen. Geschreven door Adam met commentaar in de kantlijn van zijn tante Prunella. Die duidelijk niet onder de indruk is van Adam zijn schrijfvaardigheid of geneeskundige kennis.

Het verhaal is grappig geschreven en ontspannend om te lezen. Toch leer je er ontzettend veel uit. De doorlopende tekst wordt afgewisseld met korte strips en feiten, en staat boordevol illustraties. Het is een lijvig boek van 405 bladzijden, maar je moet het niet in één keer uitlezen. Je kan er gerust voor kiezen om telkens een hoofdstuk te lezen. Of om enkel een kadertje of strip te lezen. Al is de kans groot dat je daardoor nieuwsgierig wordt gemaakt ... en toch een paar bladzijden meer leest dan je dacht.