Abel en Ad

Eekhoorn Abel verveelt zich, hij mist andere eekhoorntjes als speelkameraad. Tot grote blijdschap ontmoet hij een dier net als hem. Omdat Ad op hem lijkt denkt Adel dat zijn vriend ook een eekhoorn is. Hij is dolblij met zijn nieuwe vriend. Maar Ad is een rat en houdt van kattenkwaad uitsteken en andere dieren plagen. Ze durven de duiven laten opschrikken of het brood van de eenden afpitsen. Dit tot grote ergernis van de andere dieren in het park. Die proberen Abel te waarschuwen, maar hij is dolenthousiast over zijn nieuwe vriend; ze amuseren zich kostelijk. De vriendschap wordt verstoord wanneer een kind Ad als rat herkent en het gillend uitroept. Nu is rat Ad in gevaar, opgejaagd vlucht hij weg en ook Abel geraakt in de problemen wanneer allen zich tegen hem keren.

Een heerlijk prentenboek met een verhaal vol actie. Het is best wel spannend. In dit avontuur gebeurt er veel, de kijker volgt gespannen de conflicten tussen de dieren en wacht angstig af hoe het zal aflopen. Het is super grappig, een verhaal vol leven en felle confrontaties. Het zijn prachtige illustraties, die telkens een dubbele pagina beslaan. Zo kijkt de kleuter op een tafereel aan waarin er veel te ontdekken valt. De dieren zijn uitbundig en levendig afgebeeld. Er zijn grappige taferelen waar Ad en Abel veel lol beleven maar ook zijn de hevige reacties van de dieren wanneer ze Adel terechtwijzen overrompelend. De scènes, die de enge achtervolging door de hond Raf tonen, zijn best eng. Ze vormen ook een groot contrast met het paradijselijk einde waarin Adel en Ab hechte vrienden zijn.
De grote levendige illustraties vol kleur zijn erg aantrekkelijk, en vooral ook het super grappig verhaal zal kleuters aanspreken.