Aap zoekt een woord

Isabelle Gielen is niet alleen auteur, ze is ook logopediste. Dat merk je aan haar werk waarin ze weloverwogen inspeelt op de beginnende geletterdheid van aanvankelijke lezers.

In 2020 bracht ze samen met illustrator Jan Van Lierde het vaak geprezen boek Aap leest een letter uit. Met Aap zoekt een woord brengt het duo een vervolg. Dat zich richt tot wie vertrouwd is met de letters en plezier vindt in het combineren van letters tot woorden, tot zinnen en tot een betekenisvol verhaal. In dit tweede deel is aap samen met kat en das ridder geworden in het land van de kikkerkoning. Als kip, hen en haan de ring van de koning stelen, zetten de drie ridders de achtervolging in.

Die achtervolging is best ingewikkeld en op het eind van het boek is het niet duidelijk of de ridders de dieven hebben weten te vangen. Wat wel duidelijk is, is de manier waarop de auteur de leesvaardigheid van jonge lezers spelenderwijs wil verbeteren. Per dubbele bladzijde staat een eenvoudig klankzuiver woord centraal. Dat is het ankerwoord. Rond dat ankerwoord bouwt Gielen een verhaaltje van drie zinnen op waarin de klank die in dat ankerwoord belangrijk is vaak terugkeert. Zo komen er 43 klanken, die zowel korte als lange klinkers, medeklinkers of andere klinkers kunnen zijn, aan bod. De combinatie van woorden levert vaak grappige tongbrekers op. Bij het ankerwoord ‘duif’ lees je bijvoorbeeld ‘door de duinen duikelen drie dieven die snel wegduiken voor een dikke duif en drie dappere ridders die draven op dromedarissen.' . De duif, de dieven en de ridders op hun dromedarissen komen geregeld terug maar vaak staan de kleine verhaaltjes volledig op zichzelf.

De rode draad van het verhaal vind je ook in de illustraties terug. Jan Van Lierde gebruikte voor elke dubbele bladzijde een andere basiskleur, de bijna aardse tinten zorgen voor een feeërieke uitstraling. Elke compositie lijkt wel een grafisch kunstwerk. Daarin verwerkt hij naast wat er in de tekst te lezen staat ook op zichzelf staande tekeningen waarin de respectievelijke klank voorkomt. Het benoemen van deze aanvulling vraagt enig zoek- en denkwerk. Maar met de hulp van een volwassene kan dat ook weer uitmonden in samen ontdekken, verwoorden en verder fantaseren.

Samenlezen is waar dit boek zich het best toe leent. Want hoe knap doordacht het ook is opgebouwd en vorm gegeven, niet elke doorsnee eerste lezer zal de uitdaging aangaan en de beoogde diepgang vatten. Dit is een boek dat een bevorderend opstapje verdient om het brede leespubliek te bereiken. Daarom hoort het ook een vanzelfsprekende plek in een klas- of schoolbibliotheek te krijgen. Wie er graag mee aan de slag wil, vindt via de QR-code maar liefst 170 bladzijden sterk onderbouwde suggesties die uitnodigen tot verdieping en speelse verwerking.