Aan welk dier op de boerderij denk ik?

Dit schuifjesboekje behandelt enkele van de bekendste dieren op een boerderij. Vier kindjes beschrijven kort hun favoriete boererijdier, en dagen de jonge lezer uit om te raden aan welk dier zij denken. Denk je het juiste antwoord te weten, dan kan je door aan het pijltje te trekken te weten komen of je het juist had.

Vernieuwend is het concept van een flapjes- of schuifjesboek niet, en ook het onderwerp van dit boekje (boerderijdieren) is dat allerminst. Onder het motto "never change a winning team", zie je dan ook dat Charlotte Guillain en Lucia Gaggiotti de platgetreden paden toch bewandelen om er alsnog hun eigen verfijnde twist aan te geven. De tekeningen zijn verfrissend, in een ietwat detaillistische, moderne stijl. Er wordt gebruik gemaakt van veel kleur, zij het nooit te hard of fel, en hoewel het uitbundig en vrolijk oogt, is het nooit te druk. De gekozen boerderijdieren zijn dan weer weinig verrassend.

De prent van het denkende kindje op de linkerkant is altijd simpel, met grote ogen – zoals tegenwoordig populair – wat aanspreekt voor jonge kindjes. De tekeningen aan de rechterkant zijn daarentegen veel minder simplistisch, veel gedetailleerder: dat zorgt een beetje voor een mismatch tussen links en rechts, maar ook met de leeftijd van de doelgroep. Zijn de prenten te ingewikkeld voor jonge kinderen die nog kartonboekjes lezen? Of zijn de tekeningen links en het concept van schuifjes net te simpel voor de iets oudere kleuters? Het is een fijne lijn.

Toch doet het boekje lieflijk aan, en is het met de juiste begeleiding een leuk voorleesmomentje. Doodgewoon en degelijk: het kan soms simpel zijn.