Aan alle jongens van wie ik hield

Aan elke jongen die in haar leven wat betekent, schrijft Lara Jean een brief. Vervolgens steekt ze de brief in een enveloppe en in een doos op haar kamer. Zo sluit ze de periode af en geeft ze het gebeurde een plaats. Soms gaat het over kleine dingen waardoor de jongen haar is opgevallen, over een eerste kus en soms is ze echt verliefd, maar durft ze dat niet te zeggen. Op een dag blijkt dat alle brieven zijn gepost en komen haar geheime liefdes erachter wat ze ooit van hen dacht of voor hen voelde. Zelfs Josh, de buurjongen die het vriendje was van haar zus Margot. En Peter Kavinsky, de populairste jongen van de school.
De figuren zijn goed getypeerd, ondanks het gebrek aan diepgang. Zo is er het kleine, eigenwijze zusje Kitty dat in een boze bui de brieven verstuurde. Of grote zus Margot die de rol van moeder na haar dood overnam en die het met Josh uitmaakt wanneer ze in het buitenland gaat studeren en ver weg de steun van haar familie mist. Door de brieven leer je ook meer over Lara Jean, een wat saaie en onvolwassen zestienjarige, die het verhaal in de ik-persoon vertelt. Ze koestert dubbele gevoelens voor de knappe, maar arrogante Peter die haar ooit zoende zonder dat ze het wou – ze had zich haar eerste kus wel anders voorgesteld. Die weet haar ervan te overtuigen te doen alsof ze een relatie hebben om zo zijn ex jaloers te maken. Maar misschien draait het wel allemaal om Josh die door iedereen in haar familie geliefd is en die er altijd is geweest. Hardnekkig probeert ze zichzelf en hem ervan te overtuigen dat ze niets voor hem voelt.
Dit boek is bijzonder door de jeugdige naïviteit waarin Lara Jean haar verhaal vertelt. Het is tegelijk lief en gevoelig, maar ook een beetje confronterend, want wie is nooit stiekem verliefd geweest zonder ervoor uit te durven komen? Als lezer leef je mee met de complexe problemen van dit jonge meisje die een na een als een selffulfilling prophecy opduiken. Tot ergens halverwege het boek kan je vaak hardop lachen met de opeenvolging van absurde gebeurtenissen die voortkomen uit voorspelbare misverstanden. Helaas verdwijnt de dynamiek in de loop van het boek en mondt het geheel uit in een wat stereotiep chiclitverhaal. Hier en daar staan er kleine stukjes handgeschreven tekst en kattebelletjes. Lekker luchtig lezend om heerlijk te ontspannen. Het boek krijgt een vervolg.