9/11

In dit boek wisselen twee werelden elkaar af. Enerzijds is er de negenjarige Brandon die aanwezig is in de noordelijke toren op 11 september 2001, anderzijds is er de elfjarige Reshmina, op 11 september 2019 in Afghanistan. Allebei deze kinderen bevinden zich in een dramatische situatie. Beiden kruipen onder je vel, hoe ver hun levens ook uit elkaar liggen qua afstand en tijd. Maar dat ze met elkaar verbonden zijn is niet alleen voor de geschiedeniskenner duidelijk, ook literair gezien wordt dit duidelijk gemaakt door mooie overlappingen. Stort er op het einde van een hoofdstuk van Brandon iets in, dan is de kans groot dat het hoofdstuk van Reshmina zo start.

De auteur schreef een bloedstollend boek dat de gebeurtenissen van 9/11 en de oorlog in Afghanistan dicht bij de jeugd van vandaag weet te brengen. Dit boek is uitgegeven in mei 2020, dus de recente gebeurtenissen zijn hier niet meer in verwerkt. Dat is echter niet nodig, want het is een eye opener op zichzelf. Ook al is er af en toe een loopje genomen met de geschiedenis en zijn er bijvoorbeeld gebeurtenissen uit de zuidelijke toren naar de noordelijke toren verplaatst.

Tussen de regels door wordt er heel wat feitelijke informatie gegeven, maar ook de pacifistische boodschap van de auteur komt via de ideologische Reshmina tot bij de lezer. Een prachtig boek over een passage in de geschiedenis die we nooit mogen vergeten.