321 superslimme dingen die je moet weten over wetenschap

Opmerkzame lezers van deze blog zullen misschien stilaan zien dat ondergetekende recensent warm loopt voor non-fictie, atlassen en weetjesboeken. Dan kon ik een boek als 321 superslimme dingen die je moet weten over de wetenschap uiteraard niet laten liggen! En wat bleek het een goede keuze. Ik duikelde van een weetje over pinguïnuitwerpselen, in eentje over de planeet Mars, tot de Tesla van Elon Musk die in het universum rondvliegt. En dat zijn er maar enkele uit het alleereerste hoofdstuk over planeten en het heelal!

De teksten zijn om van te smullen: niets te poëtisch, maar rechttoe-rechtaan weetjes, sappig verteld. Uiteraard kan het concept van gebundelde weetjes snel oppervlakkig worden, maar dat was zonder Mathilde Masters en Angelique Van Ombergen gerekend. Ze gaan grondig te werk, en leggen allerlei randkennis en wetenswaardigheden bevattelijk uit. Ik denk bijvoorbeeld aan het eerste weetje over de pinguïns. Daar leggen ze uit wat satellieten zijn, dat ze gebruikt worden voor gegevensverzameling over de planeet, over klimaatverandering en hoe Antarctica daar een rol in speelt, dat keizerspinguïns daar een grote dupe van zijn, dat er maar liefst 61 (ontdekte) kolonies zijn, dat ze er veel pas ontdekt hebben aan de hand van de uitwerpselen van de dieren op de sattelietbeelden, en dat diezelfde pinguïns het liefst aan de kust broeden, maar daarvoor tot wel 180 km van de kust kunnen gaan. Hé, wat heb ik van één weetje, in vier korte alinea's belachelijk veel geleerd? Ik word hier helemaal enthousiast van! 

De afwerking van het boek is bovendien helemaal in lijn met de teksten: ietwat droog, maar opgeleukt door subtiele tekstzetting en verduidelijkende (en grappige) tekeningen. Er is niets te veel aan, en dat siert het boek ook. Het behoeft niet veel meer dan dit, want het zou je aandacht enkel afleiden van wat er echt toe doet, weten om te weten! Ik heb nog bijlange niet alle weetjes kunnen lezen, maar ik sta wel steeds te popelen. Dat kleine weetjesliefhebbers hier urenlang plezier aan zullen beleven (lezend of doorvertellend aan je vrienden), weet ik zeker.

Verwacht je dus niet aan grootse literatuur of waanzinnig overdonderende prenten: nee, dit boek is degelijk, rechtuit, verfrissend. Het is er eentje die het genre recht aandoet, en échte weetverslinders hebben niet meer nodig. Ik ben er alvast helemaal verliefd op!

PS: nog niet genoeg om te weten? In de reeks verscheen ook al 123 superslimme dingen die je moet weten over het klimaat, 321 superslimme dingen die je moet weten voor je 13 wordt, over geschiedenis, over dieren, en over liefde & seks