300 dingen om te knutselen voor grote en kleine handjes

Dit knutselboek ziet er aantrekkelijk uit en ook wanneer je het hebt doorgenomen blijft een grote aantrekkingskracht aanwezig. Wat dit boek zo anders maakt is dat er echt mooie dingen geknutseld worden op een simpele manier. Veel knutselboeken doen kinderen ofwel eenvoudige dingen knutselen, ofwel dingen die enkel een mooi resultaat geven wanneer een volwassene de knutselwerkjes zelf maakt of eraan meewerkt. Daarin probeert dit boek het verschil te maken. Om te bewijzen dat ook jonge kinderen die geduld hebben om te knutselen ook heel mooie resultaten bereiken, staan hier zelfs foto’s in van wat kinderen die het boek getest hebben zelf maakten. Uiteraard mag je je niet laten misleiden door de mooie achtergronden in het boek, maar ik denk dat het eindresultaat niet zo vaak teleurstelt.

Om een goed eindresultaat te bereiken, zonder knutseltalent of ervaring, heb je natuurlijk wel wat hulpmiddelen nodig. Daarom legt de schrijfster stap voor stap uit hoe je dingen kan kleuren en welke verschillende verftechnieken je kan gebruiken. Wist je bijvoorbeeld dat verf beter hecht op blik wanneer je het mengt met zand? Ook interessant zijn de patronen die zijn toegevoegd op het einde van het boek. Die kan je volledig overnemen; je hoeft dus niet meer uit de losse hand te tekenen. 

De knutselaar heeft wel wat geduld nodig, wat maakt dat je toch best eventjes kijkt naar de interesse van het kind alvorens je met dit boek aan de slag gaat. De speciale materialen die soms moeten gebruikt worden om tot een mooi resultaat te komen, zorgen ervoor dat de knutselwerken wel wat duurder kunnen zijn dan deze die in andere boeken worden beschreven. Wel zorgt de auteur ervoor dat het materiaal meerdere keren gebruikt kan worden. Voor kinderen die graag knutselen is het echt z’n geld waard. Zeker omdat de knutselwerkjes kunnen dienen als cadeautje. Ideetjes daarrond kan je op het einde van het boek vinden.

Er staan ook dingen in die je heel gemakkelijk met meer voor de hand liggende materialen kan maken, ook al is dat eventjes zoeken. Wat gemakkelijk is en wat moeilijker, staat met bolletjes bovenaan de pagina aangegeven. Dingen met één bolletje kunnen kinderen van negen jaar waarschijnlijk al zelf maken; bij meerdere bolletjes is er begeleiding van een volwassene nodig. Vandaar waarschijnlijk dat de titel van het boek ook spreekt over 'grote handjes'.

Net zoals in elk knutselboek is de materiaallijst of de beschrijving niet steeds helemaal volledig, maar de duidelijke foto’s compenseren dat zodanig dat je hier eigenlijk geen hinder van ondervindt.