10 redenen waarom schildpadden geweldig zijn

‘Waarom?’, een vraag die je jonge kinderen heel vaak hoort stellen. Als je niet veel over schildpadden weet, kan je alvast de vragen beantwoorden en kom je zelf ook heel wat te weten over deze interessante en bedreigde dieren.
Het duo Catherine Barr (auteur) en Hanako Clulow (illustrator) maakte eerder ’10 redenen waarom olifanten geweldig zijn’. Ongetwijfeld zullen er in deze informatieve reeks nog andere dieren aan bod komen. Het zijn ook boeken met een boodschap: je ontdekt wat jij zelf kan doen om de schildpad te beschermen. Erg actueel is het mijden van plastic! Het boek is gedrukt op boom- en milieuvriendelijk FSC-papier.

De vrolijke en aantrekkelijke omslag heeft een uitsnijding waarin je een grappige schildpad ziet. In een korte inleiding leer je dat deze dieren bijzonder oud zijn en dat er zeven soorten zijn. Meteen daarna krijg je de 10 redenen opgesomd. Elke reden krijgt een dubbele pagina en een illustratie die de pagina’s helemaal vult. De teksten zijn kort en bondig en door hun eenvoud zeer gemakkelijk te begrijpen. Toch krijg je heel wat informatie mee, soms ook verrassend: schildpadden huilen zoute tranen … dat doen ze niet uit verdriet maar wel om het teveel aan zout af te scheiden. Ze maken ook verrassend verre reizen, gedragen zich soms als tuinmannen, gaan met hun nesten erosie tegen en kunnen urenlang hun adem inhouden! Tekst en illustraties zijn goed op elkaar afgestemd. Hier en daar staan enkele begrippen bij de illustratie, bijvoorbeeld om de delen van de schildpad te benoemen. Hier en daar vind je nog gele cirkels met als titel ‘Help de schildpad’. Daarin krijg je een tip om deze bedreigde dieren te helpen waar het kan.

Ideaal boekje voor de jonge natuurliefhebber, voor wie een ‘echt’ natuurboek nog te moeilijk is.  Het formaat is precies goed, de inhoud en de teksten zijn correct en zeer duidelijk. De illustraties zijn niet te druk, ogen wat kinderachtig, maar zullen zeker aanspreken bij het doelpubliek. Het is nieuwsgierig uitkijken naar het volgend boekje in de reeks. Zelf lezen vanaf 6 jaar en zeker ook heel fijn om samen met kleuters in te kijken, te ontdekken en voor te lezen!