10 redenen waarom olifanten geweldig zijn

Wist je dat je van alle dieren wel tien goede redenen kan opsommen waarom ze geweldig zijn? De Britse journaliste Catherine Barr maakte daarom een reeks over dieren die het moeilijk hebben om op onze planeet voort te bestaan. De olifant is het eerste dier dat in deze nieuwe reeks in de spotlights geplaatst wordt. Bij olifanten staan oma’s aan de top, ze zijn superslim en ze hebben coole oren. Waarom ze nog meer geweldig zijn, kom je allemaal te weten in dit informatieve boek voor jonge lezers.

De tien weetjes over olifanten worden verduidelijkt aan de hand van korte teksten en illustraties die een dubbele pagina innemen. De tekst staat in de illustraties, maar wordt gedrukt in een voldoende groot en eenvoudig lettertype om duidelijk te blijven. Elk weetje wordt kernachtig samengevat in een titel voorzien van een volgnummer. Hier en daar worden er tips aangeboden over je hoe olifanten kan helpen. Papier kopen dat gemaakt is van olifantenpoep is er één van.

Zowel de Afrikaanse als de Aziatische olifant komen aan bod. De dieren worden afgebeeld in hun natuurlijke habitat. Het is een meerwaarde dat andere diersoorten, plantensoorten en landschapskenmerken die afgebeeld zijn, ook worden benoemd.

Hanako Clulow probeert met haar illustraties de natuurpracht weer te geven in duidelijke en kleurrijke prenten. Zowel de tekst als de illustraties zijn afgestemd op de doelgroep. Jonge lezers warm maken om al het moois op onze aarde naar waarde te schatten, is de boodschap. Dat Catherine Barr jarenlang zelf campagne voerde voor Greenpeace is voelbaar.

In de kaft van het boek is de vorm van de Afrikaanse olifant uitgesneden zodat zijn afbeelding op de eerste bladzijde zichtbaar wordt. Rondom de olifant zijn etnische versieringen aangebracht, voornamelijk in tinten van oranje, rood en groen.

Een prima non-fictie boek voor beginnende lezers!