Veer

een dag in de zon

Dit boek is bedoeld voor eerste lezers. Het is een hele uitdaging om voor die groep een echt verhaal te schrijven. Stefan Boonen slaagt daar wonderwel in. We maken een dag mee in het dorpje Veer. We maken kennis met alle dorpsbewoners en met De Was. De Was is een grote machine die alles proper kan maken: mensen (zelfs een hele klas), een eend, auto’s, een vliegtuig … Het is druk in De Was, want er is een dansfeest ’s avonds in Veer, en iedereen wil daar proper naar toe.

Elke bladzijde gaat over een moment in de dag. Met korte woorden en korte zinnen wordt één verhaaltje uitgewerkt met De Was als rode draad. Een perfecte leesportie voor een beginnende lezer. Boonen speelt met taal en laat zijn lezertjes giechelend meegenieten als Bob en Nel een spel doen wie de meeste woorden kent voor vies (voos, ieks, aks, pipi, niet fris…). En ‘I love you’, dat wordt ‘aai lof joe’ als je wil dat je lezers dat zelf kunnen lezen. Ook de illustraties van Jan Van Lierde zijn één en al humor en vrolijkheid. De vormgeving is mooi en goed afgestemd op de noden van jonge lezers.

Samen met ‘een dag in de zon’ verscheen ook ‘een dag in de kou’. De warmte van de zomer voel je in het gele kleurenpalet van ‘een dag in de zon’. In ‘een dag in de kou’ is blauw de basiskleur. Een mooi geheel en een hoop leesplezier voor beginnende lezers!