Speelvogels

Hoe begeleid je gamende kinderen?

Gamen is niet meer weg te denken uit het leven van vele kinderen, jongeren en volwassenen. Toch is er nog veel onwetendheid of vooroordelen in verband met gamen, games en gamers bij degenen die hier niet vertrouwd mee zijn. Dit boek helpt om de wereld van het gamen te ontdekken, gamers beter te begrijpen en games te zien als meer dan alleen maar zinloos tijdverdrijf. In zeven hoofdstukken navigeert Max Dedulle, zelf een zeer enthousiaste gamer, de lezer door de wereld van het gamen. Hij begint echt bij het begin, zowel wat kennis als wat oorsprong van de games betreft. In het volgende hoofdstuk stelt hij de vraag wat je als ouder moet weten over de verschillende toestellen waarop wordt gespeeld, voor wie ze geschikt zijn en de voor- en nadelen. Ook de mogelijke gevaren wat betreft verslaving, geld uitgeven, geweld ... komen aan bod. Naast de praktische tips en aanraders staat hij ook stil bij de gamers die hun spel online spelen met de nodige commentaar, de zogenaamde streamers.  

Het is mij een raadsel hoe je zo boeiend en zo vlot over gamen kunt schrijven. Dit boek, of je nu geïnteresseerd bent in gamen of niet, is echt ontzettend leuk om te lezen en maakt je oprecht nieuwsgierig naar de vele mogelijkheden van het gamen. Dankzij het enthousiasme en de kennis van Max Dedulle kom je vooral als ouder veel te weten hoe alles werkt, wat de mogelijkheden zijn van verschillende games en toestellen, maar krijg je ook heel regelmatig een weetje, een interessant geschiedenisfeit of een paar bruikbare links voorgeschoteld (die het boek ook voor doorwinterde gamers interessant maakt). Heel tof vind ik ook wanneer hij in het hoofdstuk van de gevaren van het gamen benadrukt dat die gevaren er inderdaad zijn, maar dat deze vaak uitvergroot worden in de media en gevoed zijn door onwetendheid. Geen belerende taal dus, maar meer een pleidooi om als ouder eens mee te kijken, mee te spelen met je kind om zo hun game-wereld te leren kennen en fantastisch te vinden. Mijn interesse is in ieder geval gewekt, en ik ben er nog meer van overtuigd dat gamen, zeker online met je vrienden, zoveel meer is dan een paar muisklikjes. Helaas heeft hij naast zijn verdienstelijke poging om het gamen ook aan meisjes toe te schrijven, af en toe een steekje laten vallen door alleen maar naar vriendjes of neefjes te verwijzen.  Waarom niet vriendinnen en nichtjes? Maar laat dat een klein minpuntje zijn, want Max Dedulle verdient een pluim om ouders en game-analfabeten benieuwd te krijgen naar een zeer creatieve, spannende, sociale en vooral plezante game-wereld.

Dit boek werd eerder al gerecenseerd door onze recensente Lindsy. Benieuwd of zij even enthousiast was? Lindsy's recensie vind je hier!