Speelvogels

Hoe begeleid je gamende kinderen?

Speelvogels gaat over gamende kinderen. Het stelt zich als doel om de ouders van deze kinderen wegwijs te maken in de wereld van het gamen en hen tips & tricks aan te reiken. Max Dedulle neemt ons mee van de allereerste games tot en met de nabije toekomst. In de tussentijd behandelt hij de diversiteit aan game-genres met concrete voorbeelden. Je hoorde misschien al van Fortnite of Roblox, maar ken je ook al ‘life is strange’ of ‘animal crossing’? 

Die praktijkvoorbeelden zijn zowel een kracht als een zwakte. Ze zorgen ervoor dat je zelf volop kan laten inspireren en direct een paar games kan uitproberen. Dat geldt ook voor de praktische tips over ouderlijk toezicht en familie-accounts. Dat brengt ons ook bij mijn eerste bedenking, hoe actueel kan een boek over gaming zijn? Binnen een jaar (of eerder) zullen de voorbeelden wellicht verouderd zijn, en met een nieuwe generatie consoles op komst, verandert er misschien ook iets aan de praktische tips. Je kunt bovenstaande ook afdoen als een open deur intrappen; voor tal van boeken over de digitale wereld geldt hetzelfde. 

Waar andere boeken over het digitale daarom vaak uitblinken met nieuwe inzichten of verrassende insteken, bewandelt 'Speelvogels' de gebaande paden. De overkoepelende ideeën over mediaopvoeding in dit boek zijn niets nieuws. Al sinds 2016 zijn vele tips, zoals ‘speel eens een game samen met je kind’, ‘kijk naar de PEGI’ en ‘maak op voorhand afspraken over schermtijd’, terug te vinden op medianest.be, dat bestaat uit een uitgebreid partnerschap met vele Vlaamse experts. Natuurlijk zullen zij verheugd zijn dat ook Max Dedulle deze tips meeneemt en verspreid, maar verwacht u dus niet aan de nieuwste of meest originele insteken.

Conclusie: Speelvogels is een laagdrempelige introductie in de wereld van het gamen en geeft praktische tips en inzichten over hoe je als ouder met games moet omgaan. Ideaal voor iedereen die nog nooit een controller in zijn hand had. 

 

Dit boek werd ook gerecenseerd door onze recensente Annelies. Benieuwd of zij even enthousiast was? Annelies' recensie vind je hier!