Tangram kat

De ik-persoon in dit verhaal zit zich te vervelen. Dan krijgt hij een puzzel. Het is een blauw vierkant dat er wat saai uitziet. Maar met die zeven stukjes zou je honderden figuren kunnen maken. Is dat wel zo? Eerst maakt hij een kat, dan een huis voor de kat en een vis. Telkens wanneer je de bladzijde omdraait, krijgen de blauwe stukken kleur en detail. Daardoor komen de silhouetten tot leven en stilaan ontstaat er interactie tussen de figuren. Een heleboel dieren krijgen vorm en spelen hun fantasierol: een vriendje voor de kat dat een hondje blijkt te zijn, een krokodil die verjaagd moet worden, misschien wel door een stier of een dino. Tenslotte verjaagt een zwerm vogels het beest, maar die worden dan door de kat achterna gezeten. Het kind wil zelf ook spelen en puzzelt zichzelf bij elkaar.

Dit vierkante boek met stevige gladde bladen heeft een originele invalshoek. De tekst is eenvoudig en bestaat uit enkele grootgedrukte lijntjes of is soms zelfs enkel een woord of klanknabootsing. De realistische dierenillustraties tegen de witte achtergrond zijn gedetailleerd qua patroon, terwijl je de contouren van de tangramstukjes wel steeds blijft zien. Met Prinsenkind bewees dit duo al eerder dat ze op een unieke wijze dieren tot leven kunnen brengen. De simpele synergie tussen woord, spel en beeld is bijzonder. Op de schutbladen staan tientallen tangramfiguren.

Wil je ook zelf aan de slag met de eeuwenoude Chinese tangram, dan vind je achterin het boek een inleg met de zeven blauwgekleurde puzzelstukjes in stevig karton. Het is even prullen om ze eruit te halen, maar zo heb je ze wel netjes mee en kun je behalve lezen en kijken ook gaan puzzelen met dit boek. Maak wat in het boek staat of laat je fantasie de vrije loop. Let wel: je moet altijd alle zeven stukken gebruiken! Heb je er na dit boek nog niet genoeg van, neem dan een kijkje op de bijhorende website tangramkat.com. Leuk voor groot en klein om vormen te herkennen en inzicht te verhogen.