Robber fikst alles

Robber woont samen met haar vader boven zijn winkel. Hij heeft een fiks-winkel en dat is best bijzonder. De kapotte spullen die andere mensen brengen, maakt hij. Robber zelf is ook dol op fiksen en soms fikst ze samen dingen met haar vader. Maar op een dag is hij het beu en wil hij niet meer uit bed komen. Is dit iets wat Robber kan fiksen?

Dit verhaal voor beginnende lezers heeft een minder voor de hand liggend thema. In een eenoudergezin wordt de ouder, in dit geval de vader, depressief en probeert het kind die ouder uit het dal te trekken. Dat wijkt heel wat af van het klassieke gezinsbeeld, maar is misschien actueler dan we kunnen vermoeden: moeilijke scheidingen, corona en ander tegenslagen doen volwassenen wankelen en vallen. Kinderen die in zo’n situatie verkeren zullen zich kunnen herkennen in Robber.

Het kunnen fiksen van spullen is een heel ander kunnen dan het ‘fiksen’ van een ouder – al doet Robber zeer verdienstelijke pogingen. Gelukkig ziet de vader van Robber uiteindelijk weer het licht en kunnen ze verder met hun leven, letterlijk en figuurlijk. Het is een verhaal met veel gelaagdheden, al is het twijfelachtig of beginnende lezers die ook oppikken. Als theatermaakster heeft An Verstraete al wat kinderproducties gerealiseerd voor onder andere hetPALEIS. Het verhaal van Robber zou als theatervoorstelling misschien meer beklijven dan in boekvorm.

De illustraties van Jeska Verstegen kunnen de rol van het decor op de bühne evenaren in 2D. De emotie die niet in de tekst gestoken kan worden omwille van het AVI-leesniveau* spat wel van de prenten af. Zachte kleuren, ongewone verhoudingen in grootte (die gevoelsmatig top zijn), de rode draad om mee te fiksen, gevleugelde werkinstrumenten … Sterk werk!

Een diepgaand, emotioneel verhaal voor beginnende lezers.

*AVI E4 = niveau einde groep 4 / einde tweede leerjaar