De jongen die een beer redde

In de stad staat een groot oud standbeeld dat stamt uit de tijd van Koning Nissaka. Omdat de koning zijn opvolger niet vertrouwde liet hij in het standbeeld een holte maken waarin hij zijn schatten kon verstoppen. Jarenlang was de sleutel die toegang geeft tot deze holte zoek. Maar nu is hij in de bibliotheek van Nirwans dorp gevonden en zal een lange stoet van olifanten de sleutel terugbrengen. Nirwan woont de ceremonie op een afstand bij en droomt ervan de sleutel in het echt te zien. Hij droomt ook van avontuur want naast zijn broer Krishnan voelt hij zich vaak klein en niet gezien. Krishnan is het lievelingetje van de familie. Hij is ouder en bezorgt elke maand een paar bibliotheekboeken bij een monnik in de stad. Uitgerekend vandaag is Krishnan ziek en die gelegenheid grijpt Nirwan aan om zelf de boeken naar de stad te brengen. Zo hoopt hij te bewijzen dat hij precies zo goed is als zijn broer en misschien vangt hij in de bibliotheek wel een glimp van de sleutel op.

Al snel blijkt dat de echte sleutel door een vals plan van twee bibliotheekmedewerkers in een van de boeken voor de monnik is verstopt. De aanvankelijk nietsvermoedende Nirwan raakt daardoor niet alleen verstrikt in een helse achtervolging. Hij ontmoet op zijn tocht ook de door iedereen gevreesde en ter dood veroordeelde beer. Samen slagen ze erin alle moeilijkheden op hun weg te overwinnen en de sleutel veilig af te leveren. Zo redt Arwin niet alleen zijn eigen eer en die van zijn familie, hij slaagt er ook in het leven van de beer voor altijd veilig te stellen.

Zoals in de eerder verschenen verhalen van Nizrana Farook speelt het avontuur zich af in Sri Lanka maar de verwijzingen zijn dit keer summier. Ook de illustraties, sobere zwart-witafdrukken, die elk nieuw hoofdstuk identiek inleiden, dragen weinig bij tot de sfeerschepping. De korte hoofdstukken volgen elkaar snel op en de lay-out, evenals de vlotte schrijfstijl nodigen uit tot doorlezen. Maar de beschrijving van de relatie tussen Nirwan en de beer is ongeloofwaardig en vooral sentimenteel.